7 coole dingen die de humanoïde robot nu kan doen

Het jaar is 1986. Het land is Japan, het land van otaku’s, mecha anime en onbegrensde technologische idealen. Een groep ingenieurs van Honda hebben het ideaal om robotbenen te ontwikkelen die het lopen van de mens kunnen simuleren. Het was het begin van ASIMO, s’ werelds geavanceerde humanoïde robot die er bestaat.


ASIMO?

ASIMO is het resultaat van twee decennia robotica in het toekomstgerichte Japan.

ASIMO staat in de boeken als de meest geavanceerde humanoïde robot die er op dit moment is. De door Honda ontwikkelde robot werd voor het eerst gepresenteerd in 2000 als een robot die multifunctioneel inzetbaar is.  De robot is regelmatig te zien in talkshows of op beurzen, waarbij hij de kracht van wetenschap en wiskunde te benadrukken en te populariseren.

ASIMO is gericht om mensen te helpen in huishoudelijke werkzaamheden. ASIMO staat voor Advanced Step In Mobility.

Specificaties

  • 1,30 meter
  • Gemaakt van magnesiumlegering, omhuld met een kunststof (plastic) waardoor de robot compact is en licht van gewicht
  • Vriendelijk ontwerp
  • Geavanceerde looptechnologie
  • Makkelijk in gebruik (voor wetenschappers)

Wat kan hij allemaal?

Grijpen

De handen van ASIMO zijn in staat om objecten te grijpen. De duim van ASIMO is een onafhankelijk ten opzichte van zijn andere vingers, waardoor hij in staat is om complexe objecten tot 1kg (per hand) te grijpen. Hierdoor is de robot bijvoorbeeld in staat om een kar te duwen en om een dienblad te dragen.

Door zijn geavanceerde vingers is ASIMO ook in staat om gebarentaal te maken.

Bewegen (zonder kabels)

De meeste humanoïde robots hebben wielen of zitten of vast aan bedrading en lopen alleen op een loopband.

Het unieke aan ASIMO is dat hij kan lopen en rennen zonder vast te zitten aan enkele bedrading.

Voor een robot met twee benen is het namelijk erg lastig om te lopen zonder kabels, omdat hij sneller uit balans kan raken dan een mens. De robot heeft simpelweg geen evenwichtsorganen. Wel heeft ASIMO verschillende sensoren, die hem in een bepaalde hoek kunnen bewegen bij het lopen.

Bij het rennen is dit extra knap. Allebei de voeten komen dan namelijk iets van de grond. Sensoren in zijn benen merken dan dat er wordt gerend, waardoor zijn bovenlichaam in een bepaalde hoek wordt bewogen en hij als het ware eenvoudig kan rennen.

Routes plannen

De twee camera’s in de helm van ASIMO dienen als ogen. Met zijn ogen kan ASIMO een route plannen en kan hij zien of er obstakels in de weg staan. Als dat het geval is kan hij ervoor kiezen om een alternatieve route te nemen, of om uit de weg te gaan.

Groeten

ASIMO weet wanneer er bewegende objecten voor hem staan en kan daar ook naar handelen. Als er bijvoorbeeld mensen voor hem staan dan kan hij die groeten, de hand schudden of buigen (dat is een Japanse manier om te groeten). Ook kan hij naar een persoon wenken met als ‘opdracht’ om hem te gaan volgen.

ASIMO reageert niet alleen op stemcommando, maar ook op postuur, gezichtsherkenning en positie van de handen. Op basis van die informatie kan hij ook handelen, zoals we al zagen aan het groeten van een persoon door middel van het schudden van de hand.

Vragen stellen

Door de microfoons kan ASIMO zijn de geluiden uit zijn directe omgeving waarnemen. En als hij dus vragen stelt kan hij de antwoorden simpelweg verwerken. Ook als er meerdere mensen tegelijk antwoord geven. Als hij iets niet verstaat dan vraagt hij het simpelweg nog een keer.

Drinken halen

Als ASIMO vraagt of zijn gasten iets willen drinken dan gaat hij dat ook zelf halen. Wel moet de robot natuurlijk een associatie hebben met het drinken. Hij moet weten wat het is zeg maar.

Geluiden onderscheiden

Door de ingebouwde microfonen is het mogelijk om stemcommando’s te geven aan ASIMO. Dingen die hij onder andere begrijpt zijn zijn eigen naam, andere personen die tegen hem praten, maar bijvoorbeeld ook plotselinge geluiden, zoals een vallend object. Op het moment dat dat gebeurt gaat hij daar ook daadwerkelijk naartoe om het bijvoorbeeld op te ruimen.

Wat brengt de toekomst?

De vraag is natuurlijk, wat gaat ASIMO in de toekomst nog meer kunnen? Voorlopig blijft Honda sleutelen aan de robot. Hij is een graag geziene gast in tv-shows. Honda hoopt daarmee een jongere generatie te inspireren voor robotics. Dat hoop ik ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *