De lange adem

imagesFalende genieën
Check deze toffe video-essay van Delve over de gefaalde jaren van zogenoemde genieën. Leonardo Davinci was eigenlijk een loser, stelt de essayist. In zijn eerste jaren faalde hij om werk af te maken of om klanten tevreden te houden en niemand wilde hem dus meer inhuren. Ondanks deze tegenslag bleef Davinci toch doorgaan. 16 jaar lang maakte hij creaties en aantekeningen, zonder ook maar enig succes te hebben. Pas op 64-jarige leeftijd brak hij echt door. Zijn doorzettingsvermogen was het fundament voor succes.

De essayist stelt dat meerdere genieën zo’n periode hebben en hij noemt het de gefaalde jaren. Het blijken uiteindelijk essentiële verhalen voor het succes te zijn van de genieën. John Coltrane (jazzlegende) speelde 17 jaar saxofoon voordat hij ooit ergens mocht spelen, Marie Curie (pionier op het gebied van radioactiviteit) leefde 7 jaar in armoede en Ulysses S. Grant (Amerikaanse president) was voor een lange tijd alcoholist.

In de verhalen die we vertellen worden vaak de successen gezegevierd, maar het is juist het falen, en de lange adem die nodig is, wat een genie een genie maakt.

De lange adem
De essay heeft mij echt aan het denken gezet. Als laatst sluit de essayist namelijk af met de huidige, jonge generatie. We zijn eraan gewend om alles in het hier en nu te hebben. De waarheid is dat succes soms een aantal jaar verder ligt en dat de aanhouder wint. Succes is een spel van doorzettingsvermogen.

Het biedt hoop. Ik ben pas afgestudeerd en dacht altijd dat ik gelijk een baan zou vinden en dat het leven daarna wat geleidelijker zou gaan. Ik besef na vier jaar dat ik geen illusies moet hebben. Na wat sollicitaties (en afwijzingen) zie ik dat het vinden van een goede baan niet zo makkelijk zal zijn en ik voorzie nog vele hobbels op mijn weg komen.

Ik zal ze moeten trotseren. Soms falend, maar op de lange termijn altijd overwinnend.

Deel 1 van de video-essay

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *