climojis

Climoji’s: emoji’s over klimaatverandering

Emoji’s zijn niet meer weg te denken uit onze online communicatie. Maar emoji’s over klimaatverandering hebben we nog niet in onze WhatsApp. Als het aan kunstenaars Marina Zurkow en Viniyata Pany ligt komt daar binnenkort verandering in. Zij ontwierpen climoji’s: emoji’s die de effecten van klimaatverandering illustreren.

In een interview met The Verge vertelt Marina Zurkow over het ontstaan van de climoji’s. Het project begon uit frustratie. Zurkow vond dat de primaire communicatietools te weinig aandacht besteden aan klimaatverandering, waarbij ze ook het gebrek aan een orkaan-emoji noemt. Samen met studenten van de New York University startte ze een project om dit probleem te adresseren en om aan een oplossing te werken. Zo werden de climoji’s geboren.

climoji-2-plastic-whale

Grote ambities

De ambities van Zurkow zijn groot. Het project begon als een schoolproject op de New York University, maar Zurkow is van plan om Facebook te benaderen om te kijken of zij de emoji’s toe willen voegen aan de emoji-blibliotheek.

Ook wil zij de Unicode Consortium raadplegen. Dit is de organisatie die nieuwe emoji’s eerst goedkeurt voordat je ze in veelgebruikte applicaties en browsers kunt gebruiken. Zo hoopt de kunstenares een maximaal effect te behalen en meer mensen bewust te maken van de klimaatuitdagingen waar we niet later, maar nu voor moeten handelen.

climoji-plastic-bottle

Walvis eten

Zou het echt werken? Daarover ben ik een beetje sceptisch. De climoji van het plastic flesje in de walvis is erg aansprekend, maar ik weet niet of iedereen dit even zielig vindt. Er zijn steeds meer mensen die klimaatverandering een fabeltje noemen.

Daarnaast zijn er culturele verschillen bij de interpretatie van emoji’s, zo las ik laatst in een stuk op NOS.nl. Zo betekent de 👌🏻-emoji in Nederland dat het ‘OK’ is, maar in Turkije is de emoji te interpreteren als ‘klootzak’.

Wij vinden zo’n plastic flesje in de walvis misschien zielig, maar in andere landen geven ze niet zoveel over het welzijn van de walvis. In Japan kun je nog steeds een stukje walvis eten bijvoorbeeld. En dat is zelfs het land waar de emoji in 1999 werd uitgevonden. 

Geloof jij in climoji’s en kun je niet wachten om ze te gebruiken? Dan kun je de icon set downloaden via https://climoji.org/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *