Dankzij internet zijn helden dichterbij dan ooit

In de klassieke betekenis van het woord is een held iemand die negenkoppige draken slacht en koppen van vrouwen met slangenhaar afhakt. Maar in de loop der jaren is de criteria om een held te worden flink versoepeld. Helden zijn de onsterfelijkheid verloren en komen steeds dichterbij dankzij digitale ontwikkelingen.

De zestiger jaren stonden in het teken van  mensen met lange haren die anderen konden vermaken met psychedelische muziek en leuzen over vrede op aarde. En onlangs was iemand nog een held omdat hij een ziel wist te geven aan consumentenelektronica.

Het geeft aan dat de criteria om een held te worden aan het veranderen is. Duidelijk is in ieder geval dat helden anno 2011 dichter bij ons zijn dan ooit, mede dankzij internet.

Dankzij internet zijn helden vandaag de dag nog meer aan de persoon verbonden. Een held is tenslotte iemand waar je jezelf mee kunt (en wilt) identificeren en waar je, als de bewondering groot genoeg is, zoveel mogelijk over wilt weten. Je wilt weten welke gedachten die persoon heeft of had en dat wil je vervolgens weerspiegelen met je eigen visie.

En die mogelijkheid wordt ook steeds gemakkelijker. Dankzij Wikipedia kun je zo’n beetje alles lezen over iemand als Steve Jobs. Dankzij Youtube ben ik zelf in contact gekomen met Bob Dylan, waardoor ik uiteindelijk meer open ben geweest voor andere muziek.

Maar het gaat nog een stapje verder denk ik. Ik denk dat helden tegenwoordig nog veel dichterbij staan. Via Twitter volg ik veel mensen waar ik mijzelf enigszins kan identificeren omdat ze mooie, inspirerende dingen doen of omdat ze tegen vergelijkbare dingen aanlopen.

Het mooie is dat dit soort helden ook gewoon generatiegenoten kunnen zijn, zoals Alexander Klöpping (zit meestal bij DWDD als internetjournalist) of Ernst-Jan Pfauth (was chef internet van de NRC/NRCnext).  Het zijn twee individuen die inspireren en waar ik enige verwantschap mee voel omdat ze iets doen wat ik gaaf vind en ook best zou willen doen.

De vraag is alleen of de term ‘Helden’ niet te beladen wordt naarmate je alles aan ze kunt vragen. Vroeger waren helden immers onbereikbaar. Stel je eens voor dat je Perseus kon retweeten nadat hij Medusa had verslagen. En dat je aan hem kon vragen welk voer hij voor Pegasus gebruikt. Hoe on-mytisch zou dat zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *