De toekomst van werk volgens een World Economic Forum blogger

Een onderwerp waar ik de laatste tijd veel over nadenk en schrijf is de toekomst van werk. Ik schreef een blog over de Vierde Industriele Revolutie en hoe deze impact zal hebben op onze samenleving. Ook schreef ik iets over de 6-urige werkdag en was ik afgelopen week op bezoek bij Microsoft om iemand te spreken (interview komt nog!) over dit onderwerp.

Niet zo gek dat de blog van Rick Goings op de blog van het World Economic Forum me dus nog verder aan het denken zet. Rick is net als ik een Millennial die zich afvraagt of werk zoals we het nu kennen nog wel bestand is tegen de snel veranderende wereld. Hij werpt terechte vragen op. Hoe gaan we om met werk in een wereld die sneller dan ooit verandert?

Waarom nadenken over de toekomst van werk?
Volgens Rick zijn er drie aanleidingen om het nu over de toekomst van werk te hebben.

1. Technologie: The Internet of Things, altijd en overal werken waar je wilt, automatisering, big data, 3D-printing. Allemaal technologieën die vrijwel ieder bedrijf zullen treffen, zowel de grote als kleine. Niet al die technologie is positief. Door deze nieuwe opkomende technologieën zullen er in 2020 5 miljoen banen verdwijnen

2. Talent: De huidige onderwijssystemen kunnen de snelle, veranderende wereld simpelweg niet aan. Er ontstaat nou al een groot tekort aan mensen met goede programmeerskills, terwijl dat wel is waar de markt om vraagt. Veel van de afgestudeerden van nu zijn simpelweg niet klaar voor de banen die pas net bestaan. Ze worden opgeleid voor banen die onderhevig zijn aan veranderingen en kunnen daar lastig mee omgaan. 

Volgens Rick zijn er nieuwe vaardigheden nodig:

nieuwe vaardigheden

3. Millenials: binnen 10 jaar is 75% van alle werkplekken wereldwijd bezet door Millenials. Deze groep is volgens Rick anders dan andere generaties. Ze zijn digital native, hebben een andere set aan waarde. In plaats van alleen maar werken, willen zij ook een doel hebben in het leven, flexibiliteit in leven en een gezonde prive-werkbalans. Sommige willen zelfs niet eens een baan, maar iets voor hunzelf beginnen. Iets wat je ook veel ziet in de startupscene die explosief lijkt te groeien.

Waar moeten we beginnen?
Volgens Rick is het noodzakelijk dat we goed kijken naar de succesvolle organisaties die in de afgelopen jaren een ongekende groei hebben gemaakt. Hij noemt Uber, het grootste taxibedrijf ter wereld dat zelf geen taxi’s in dienst heeft.

Hij roemt ook organisaties die weinig hierarchie kennen en de samenwerking (collaboration) voorop stellen. Iets waar hij sterk in gelooft is ondernemerschap, ook bij mensen die misschien niet per definitie een ondernemer zijn.

Of zoals ‘ie zelf zegt: “People with those non-cognitive skills may not feel comfortable calling themselves entrepreneurs … but from a mindset perspective they are! And with the right tested templates, models and tools, they will be able to generate an income that allows them to be independent and stand on their own two feet.” Als voorbeeld noemt hij vrouw van middelbare leeftijd die aan kwam rijden toen hij een Uber-taxi bestelde. Zij hoefde in feite niets nieuws te leren, omdat ze al een rijbewijs had, maar kon door Uber wel ondernemend zijn.

De sleutel van het succes ligt volgens Rick dus bij bedrijven die hun stakeholders helpen om ondernemend te zijn. Collaboratie is daar een belangrijk steekwoord bij.

Lees de complete blog via:
https://www.weforum.org/agenda/2016/02/beyond-jobs-beyond-corporations-the-collaboration-economy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *