De grenzen van de geest verleggen

Een van mijn grootste zonden is dat ik moeite heb met afrondingen. Zo keek ik gister nog even op mijn Goodreads-account, waar ik boeken zag staan uit 2011 die ik nog steeds niet had uitgelezen.

Enerzijds vind ik dat ik mijzelf niet moet verplichten om iets af te ronden als ik de interesse ervoor verlies. Anderzijds is het een vloek om niet af te maken wat je ooit bent begonnen.

De activiteit wordt nooit een geheel. Je kunt er nooit een volledige mening hebben over een boek als je maar de helft ervan hebt gelezen, of nog minder zelfs. Het is een doodzonde.

Ik herinner de tijd dat ik veel las. Elke dag zat ik in de trein om kennis te absorberen. Als ik na afloop van de reis nog verder wilde lezen dan dook ik de bibliotheek van Rijswijk in, bedwelmend in de wereld van het boek. De trance waarin je raakt als je een goed boek leest, de transportatie naar  narratieve wijsheid, is een vreugde van de wereld.

(Diep lezen, noemt Nicholas Carr dat, en dat kan alleen offline, stelt hij in zijn boek. Jonathan Gottschall noemt dit concept narrative transportation in The Storytelling Animal, beide flinke aanraders. )

Ik wil niet terug naar die tijd. Ik wil nooit meer met de trein naar school. Maar ik wil wel terug naar de prikkelingen, de kennis die ik dankzij sommige goede boeken nog steeds heb is mij dierbaarder dan welk bezit dan ook.

Daarom begin ik weer te lezen. En dit keer stel ik mijzelf een doel: Elke maand wil ik een boek lezen dat mij op intellectueel gebied kan prikkelen. Het mag een boek zijn over business, het mag een boek zijn over psychologie, sociologie of welk gebied dan ook. Zolang het maar informatie bevat om over na te denken.

Ik ben in juli begonnen met Thinking Fast and Slow, van Daniel Kahneman. Die stond al een tijdje op mijn leeslijst, maar nu heb ik hem uiteindelijk gekocht. Niet echt een makkelijk boek om te lezen tot nu toe, maar dat is ook niet de bedoeling. Het mag best een beetje lastig zijn. Dat is ook de uitdaging: de grenzen van de geest verleggen.

Ik zal m’n uiterste best doen om het boek zo eenvoudig mogelijk te recenseren. Want als ik ergens in geloof dan is het wel het belang van eenvoud. En ik maak graag moeilijke dingen simpel (I stole this one from some great dude).

Suggesties? Drop them here.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *