De paradigm shift in videogaming

Naast marketeer ben ik ook een fervent liefhebber van videogames. Een groot gedeelte van mijn tienerjaren heb ik gespendeerd voor TV-schermen met mijn geliefde spelcomputers. Ook nu speel ik regelmatig videogames, voornamelijk op m’n Playstation 4 (Bloodborne!)

Nu wil het toeval dat er in videogames ook genoeg gebeurt op het gebied van business development en marketing. En dat is interessant analyse-materiaal voor marketeers. Ik ga proberen dit zo helder mogelijk uit te leggen zodat je er als niet-gamer ook lessen uit kunt halen.

Zo heeft Konami, een bekende Japans uitgever van grote titels als Metal Gear Solid en Castlevania, onlangs een paar streken uitgehaald waar ik als marketeer (en videogamenerd natuurlijk), van opkeek.

Een paar maanden geleden ontstond er wat ophef rondom het gamingbedrijf Konami, een van de grootste en bekendste publishers. De naam van Hideo Kojima – een zeer bekende producer van videogames – was verwijderd op het promomateriaal van één van de aankomende titels voor de Playstation 4: Metal Gear Solid 5, het allernieuwste deel uit de reeks.

Kojima heeft deze reeks van de grond af aan grootgebracht. Veel gamers in de internationale gamingcommunity zien hem als een levende legende. Het verwijderen van zijn naam op het promomateriaal was dan ook reden voor speculatie, wat uiteindelijke leidde tot opheft toen bekend werd dat Kojima niet meer zou werken voor Konami.

Alle andere titels waar Kojima aan werkte werden ook geschrapt, waaronder de nieuwste Silent Hills. Deze game zou Kojima samen met regisseur Guillermo del Toro maken met als missie “to make you shit your pants”. De speelbare demo van Silent Hills liet zien hoe het horrorgenre er onder leiding van Kojima en del Toro uit zou kunnen zien, en dat was zeker broekpoepwaardig te noemen.

Toen fans hoorde dat deze videogame werd gecanceld was de ophef rond Konami compleet. De “Fuck you Konami”-s vlogen je om je oren. En dat werd alleen nog maar erger toen de verdere plannen van Konami naar buiten kwamen.

De CEO van Konami, Hideki Hayakawa, vertelde in een statement (vertaald op het populaire forum NeoGAF) dat zij zich voortaan gaan richten op mobiele platformen met hun videogames. Ze willen daarmee vooral een pay-as-you-play businessmodel aanhouden. Volgens Hayakawa moeten de games verschuiven van het verkopen van “items” naar het verkopen van “features”. De mobile gamer zou het niet erg vinden om te betalen voor extra content.

Hayakawa geeft in zijn statement aan dat het geen zin meer heeft om de markten voor multiplatform games te categoriseren. Hij zegt dat we aan het eind van de dag het platform gebruiken dat het dichtst bij ons ligt, namelijk de mobiel. De toekomstvisie van Konami is dus in eerste instantie gericht op mobile, en niet meer op spelcomputers zoals de Playstation 4.

Voor een niet-gamer klinkt dit misschien wel logisch. Helemaal als je dan ook nog marketeer bent. Bijna iedereen in het bezit van een smartphone speelt wel is een spelletje.  Maar niet iedere gamer is hetzelfde. De gemiddelde smartphonegamer is niet dezelfde persoon als de gemiddelde spelcomputerbezitter (een consolegamer).

Met een Candy Crush, Clash of Clans of Angry Birds-achtige games verzadig je een consolegamer niet. Waarmee dan wel? Met grote titels waarmee je voortdurend wordt uitgedaagd en waarin je jezelf in werelden waant die goed zijn voor uren speelplezier. Titels als Metal Gear Solid, Silent Hill, Castlevania en Yu-Gi-Oh.

Er is alleen een probleem. Zulke games zijn heel erg duur om te maken. De vraag is of het voor grote publishers van AAA-titels nog wel waard is om hoge kosten te maken voor videogames terwijl zij minder kosten kunnen hebben aan

Blijven de andere grote publishers nog dure AAA-titels maken als ze zien dat ze met minder kosten en minder inspanning een groter publiek kunnen bereiken? Of gaan zij volgen in de voetstappen van Konami?

We gaan ‘t zien.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *