De succesvolle financial van de toekomst is een innovatieve strateeg

Voor mijn werk als content marketeer ben ik altijd op zoek naar een goede invalshoek voor onze content. Het belangrijkste speerpunt dat ik voor mezelf in ’t achterhoofd houd is om relevant te zijn. Ik moet over iets schrijven wat ook echt speelt bij de doelgroep.  

Onze belangrijkste doelgroep is de financial: de CFO’s, financieel managers, financial controllers en administrateurs van het bedrijfsleven. Zij staan de komende jaren voor een grote uitdaging. De Vierde Industriële Revolutie staat voor de deur en het zal zeer zeker ook de financial treffen.

3D-printing, robotica, kunstmatige intelligentie, big data, biotechnologie, nanotechnologie: al deze technologieën zullen organisaties op z’n kop gaan zetten. Primaire processen, denk aan productie of distributie, zullen door de nieuwe technologieën drastisch veranderen.

Robotpizza startup

Die robotpizza startup waar ik laatst over schreef is daar een simpel voorbeeld van. In plaats van de pizza’s te maken op locatie, worden pizza’s al rijdend door een robot klaargemaakt. GPS bepaalt wanneer de ovens aangaan zodat de pizza’s zo efficiënt mogelijk worden klaargemaakt. De besteller heeft altijd een warme pizza, binnen een vaste tijd.

Stel je voor dat Domino’s dit zou doen op grote schaal. De gevolgen zouden reusachtig zijn: meer dan de helft van het personeel kan weg en vrijwel alle locaties kunnen dicht.

Nu is de pizzarobot startup een grappig voorbeeld. Maar er zijn al talloze voorbeelden van serieuze partijen die door robotisering, kunstmatige intelligentie, 3D-printing of welke opkomende technologie dan ook, ontzettend bizarre dingen doen. Soms disrupten ze daarmee hun eigen business, maar wat heb je liever? Dat je het zelf doet of dat iemand anders het doet?

Strategie & innovatie

Terug naar finance. Want wie denkt dat dit de financiële functie niet zal treffen zit ernaast. Als de primaire processen veranderen, kun je er de donder op zeggen dat de financiële processen zullen volgen. Ook dat heeft grote gevolgen: veel financiële banen van nu zullen in de toekomst niet meer bestaan. Zoiets las ik ook eerder in een onderzoek van de Oxford universiteit over robotisering. In de top 10 van banen die gaan verdwijnen waren er 3 banen voor de financial.

Dat klinkt misschien als een doemscenario, maar dat is het niet. Het is een juist een kans. Als finance technologie ziet als kans, in plaats van alleen als middel voor kostenbesparingen en efficiënter werken, kan de focus gelegd worden op strategie & innovatie.

Nu ben ik maar een simpele nerd met niet al veel verstand van finance, maar als ik één ding weet over business dan is het dat je soms een investeringsrisico moet nemen. Als we écht aan de voordeur staan van de Vierde Industriële Revolutie, is het nodig om in te schatten wat de financiële risico’s van een investering kunnen zijn. Zonder inzicht, zonder actuele en foutloze data, kan je dat volgens mij nooit zien. Willen we echt vooruit, dan moeten financiële afdelingen de beste technologie in huis hebben.

Deze blog is geschreven op persoonlijke titel. De visie die ik hierboven schets kan verschillen met de visie van mijn werkgever. Mocht je het interessant vinden, dit stuk schreef ik wel voor m’n werkgever: Digitale transformatiegolf voor de financiële afdeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *