Digitale Schizofrenie

Een tijd geleden schreef ik over Google+. Met het sociale netwerk van Google is het mogelijk om mensen in een hokje cirkel te stoppen.

Net zoals in het echte leven. Als mens neigen we om anderen in onze omgeving een plek te geven in ons leven. Wat heeft dat te maken met internet?

Tot nu toe is het communiceren via internet vrij abstract geweest. Als we het vergelijken met communiceren in de offline wereld dan is het zelfs bizar te noemen. Facebook heeft tenslotte niet voor niets een Wall. Soms praat je ook echt tegen een muur.

Twitter idem dito. Op Twitter zit ik regelmatig te ‘mindfarten’. Dat zijn momenten dat ik iets plaatst en (meestal) niemand reageert. In het echt zou ik dat niet durven, want wat gebruikelijk is op internet is in het echt maar vreemd. Deze video laat dat goed zien:

Gamechanger
De komst van sociale media was een belangrijke game changer voor de manier waarop wij internet vandaag de dag gebruiken. Het anonieme internet kreeg opeens een gezicht. Of Google+ net zo’n belangrijke game changer zal zijn is afwachten.

Tot nu toe lijkt de meerwaarde van Google Plus vooral in Circles te zitten. Daar zit een keerzijde aan, namelijk de geslotenheid. Ik ben blij dat ik met vrienden kan delen hoeveel bier ik drink op een zaterdagavond zonder dat potentiële werkgevers dat zien. Maar sommige Tweets en Facebook postings zijn ook bevorderend voor je online reputatie.

Mensen krijgen een bepaald beeld van je als je leuke dingen zegt op je Facebook Wall of Twitter stream.

Liking

Ga het voor jezelf maar eens na. Hoeveel mensen had jij niet beter leren kennen als je niet op Facebook vriendjes met ze was geworden? Een open platform zoals Facebook biedt kansen om sociale barrières te doorbreken. Nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan dankzij sociale media. En oude vriendschappen kunnen breken.

Het doet me denken aan wat Ancillia Tillia (@ncilla) in Bright Magazine (editie juni / juli ’11) zegt:

“Natuurlijk houd ik via Facebook mijn eigen vrienden in de gaten. Het valt me op dat ik mensen veel beter leer kennen met Facebook en Twitter, dan wanneer je elkaar af en toe een uurtje tijdens een lunch spreekt. Veel echte vrienden die ik volgde ging ik minder leuk vinden door hun postings, waardoor ik ze minder ging zien.”

Schizofreen?
Google Plus haalt een deel van dit ‘probleem’ weg. Het wordt nu mogelijk om te filteren. Dat is enigszins fijn, maar er zit ook een keerzijde aan.

Door middel van Circles is het mogelijk om jezelf anders voor te doen en niemand die het ooit zal merken. Dit doen we eigenlijk al in het ‘normale leven’ maar de mogelijkheid om dit digitaal te doen lijkt te groeien. Is Google Plus het begin van digitale schizofrenie?

Wat mij betreft een ontwikkeling die we absoluut in de gaten moeten houden.  Hoe denk jij erover?

Dit bericht is geschreven naar aanleiding van het keuzevak ‘Surrealisme & Margritte’. Tijdens elke les werd gevraagd om een nieuwe gedachte te formuleren. Dit was er één van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *