Gelezen: Outliers van Malcolm Gladwell

Wat is de beste manier om ergens belachelijk succesvol mee te worden?

Malcolm Gladwell doet een poging om die vraag te beantwoorden in zijn boek ‘Outliers’.

Outliers gaat over mensen die uitzonderlijke prestaties weten te leveren. Het gaat over mensen die we vaak bestempelen als natuurtalenten of genieën. De Einstein’s en Mozart’s van deze wereld. Gladwell schetst verhalen over deze uitmuntende personen en hoe het komt dat zij zoveel succes hebben.

Een (te korte) samenvatting zou zijn: door de juiste omstandigheden + omgeving + 10.000 uur + (voldoende) intellect (IQ) kun je een ‘outlier’ worden.

De juiste omstandigheden is bijvoorbeeld dat je op het juiste moment wordt geboren op de juiste plek en de juiste middelen krijgt aangereikt. Een van de vele voorbeelden die Gladwell noemt is Bill Gates.


Het verhaal van Bill Gates

In 1968 werd de toen 13-jarige Gates naar een zomerschool gestuurd, een privilege die hij had omdat zijn ouders welvarend waren. Omdat de rest van de kinderen ook uit welvarende gezinnen kwamen, had de school genoeg geld om een computer te kopen. Dat werd de Teletype, de eerste computer met een user interface, waardoor je kon programmeren door gebruik te maken van een toetsenbord. Daarvoor was programmeren nog een fysieke klus.

De zomerschool was een van de weinige scholen in die omgeving die zo’n ding had. Gates was op dat moment 13 en ontzettend leergierig. Samen met z’n klasgenoten vogelde hij uit hoe de Teletype werkte en begonnen ze al snel te programmeren. Al spelenderwijs leerde de jongens elkaar wat ze wisten over programmeren en werden zo samen beter.

Een belangrijk detail hierin is dat Gates en zijn klasgenoten intelligent genoeg waren om een voor die tijd complex apparaat te bedienen. Zijn intelligentie heeft een grote rol gespeeld bij zijn succes.

Maar dat was niet het enige. Was het bij de Teletype op de zomerschool gebleven dan was Gates niet zo succesvol geworden.

In zijn verdere leven heeft Gates nog vaker het geluk gehad om in aanraking te komen met de juiste technologie op het juiste moment. Hij kreeg de kans om s’ nachts in de bibliotheek te programmeren van een universiteit en greep die van harte aan. Hij skipte lessen om te programmeren en programmeerde zelfs in het weekend.

Gates deed er alles aan om aan z’n obsessie te werken. Tegen de tijd dat Gates oud genoeg was om de eerste Windows OS te bouwen had hij al duizenden uren als programmeur erop zitten.

Volgens Gladwell heeft Gates de magische 10.000 uur gepasseerd die nodig is om wat dan ook te meesteren.*

Er zijn een paar lessen te leren uit het verhaal van Gates en waarom hij succesvol is geworden:

  • Als Gates een jaar eerder was geboren was er nu geen Windows geweest (een jaar eerder hadden ze Teletype nog niet)
  • Als Gates niet uit het juiste gezien was gekomen die hem niet naar de zomerschool konden sturen, was er nu geen Windows geweest
  • Als Gates die Teletype niet in 1968 had gehad, was er nu geen Windows geweest
  • Als Gates niet voldoende IQ had gehad, was er nu geen Windows geweest
  • Als Gates geen vrienden had gehad met interesse in programmeren, was er nu geen Windows was geweest
  • Als Gates niet de mogelijkheid had om s’nachts en in het weekend te programmeren, was er nu geen Windows geweest
  • Als Gates niet de obsessieve drijfveer had gehad om elke dag weer te programmeren, was er nu geen Windows geweest
  • Als Gates niet de 10.000 uur regel had gehaald, was er nu geen Windows geweest

De juiste geboortedatum + omgeving (ouders, zomerschool, vrienden) + middelen (Teletype) + intelligentie + de wil om te winnen hebben Gates succesvol gemaakt. En volgens mij wegen ze allemaal even zwaar mee.

Wat Gladwell wil zeggen met z’n boek

Wat Gladwell wil zeggen met z’n boek is dat succes niet voor iedereen is weggelegd. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer kans op succes dan anderen.

Dat is echt een totaal andere boodschap dan wat je bijvoorbeeld leest in Think and Grow Rich van Napoleon Hill, waar je wordt geleerd dat je alles kunt bereiken zolang je het er maar aan denkt (oké, die is iets te kort door de bocht, maar komt er wel op neer).

Hoewel het pleidooi van Gladwell erg goed in elkaar steekt en goed geschreven is (Gladwell = meester in storytelling) vraag ik me ergens af of sommige dingen nog wel van toepassing zijn in de huidige wereld. De voorbeelden die Gladwell noemt zijn allemaal historisch en pre-internettijdperk. Niet zo heel gek trouwens, want Gladwell is van oorsprong een historicus. 

Het internet heeft alles op z’n kop gegooid, waardoor iedereen met een internetconnectie, ambitie en hard werken (+10.000 uur) kan bereiken wat hij of zij wil. Een Elon Musk wist door internet Paypal op te richten en wil nu in 2024 de eerste mensen naar Mars sturen. Google wist door internet een zoekmachine te bouwen waarmee ze zo gigantisch rijk zijn geworden dat ze nu ook bezig zijn met kunstmatige intelligentie.

Natuurlijk zitten daar nog een hoop factoren bij die Gladwell in z’n boek beschrijft, waarvan intelligentie het belangrijkste blijft. Maar de andere factoren, de juiste omgeving, de 10.000 uur. Dat kan allemaal al dankzij het internet. En het internet zelf? Dat is onze Teletype.

Cijfer: 8.5/10

 

* de 10.000 uur regel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Hoewel het onderzoek ergens controversieel is en het getal vooral symbolisch, gaat men er wel van uit dat een groot gedeelte van iemand’s succes te maken heeft met de enorme hoeveelheid tijd die iemand erin steekt. Behalve het verhaal van Gates wordt ook Mozart, Einstein, Oppenheimer en andere succesvolle mensen genoemd die deze magische 10.000 uur regel hebben verbroken doordat zij op jonge leeftijd al ergens mee zijn begonnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *