iPhone 4S wordt de nieuwe BlackBerry

Een grote groep jongeren heeft vandaag de dag een BlackBerry. Voor deze groep is Ping hetzelfde als wat MSN voor mij betekende toen ik veertien was en contact wilde hebben met klasgenoten en potentiële nieuwe vriendinnetjes.

En opzich is dat een vrij logische ontwikkeling. De BlackBerry, en dan met name Ping & Whatsapp, is een soort mobiele MSN geworden.

De kracht van BlackBerry is dat ‘ie relatief goedkoop is ten opzichte van andere smartphones. Dat maakt de telefoon ideaal voor mensen met een wat lager of modaal inkomen, zo’n beetje de grootste groep woonachtigen in Nederland.

Een nadeel is echter dat een BlackBerry snel stukgaat. Je voelt het eigenlijk al een beetje aan het goedkope plastic, die dingen zijn niet gemaakt om lang te leven. Als het stuk gaat koopt de BlackBerry-gebruiker wel een nieuwe. Want waarom iets heel laten als je het ook kan weggooien en een nieuwe kunt kopen?

En dan laatst die BlackBerry-storing. Het hele mobiele netwerk lag plat wegens een technische fout. Je kon dagen niet langs de negatieve berichten van boze BlackBerry-gebruikers. Wat mij het meest opviel waren de reacties dat mensen het zat waren en dat ze bij het volgende abonnement de nieuwe iPhone gingen kiezen. Misschien dat dit gevoel enigszins gevoed werd door trollende iPhone-gebruikers die zelf ook ooit een BlackBerry bezaten.

Hoe dan ook, de populariteit van de iPhone groeit als een malle. En nu die nieuwe (de 4S) er bijna is denk
ik dat veel mensen bereid zijn om iedere maand krom te liggen voor zo’n telefoon. Gemiddeld zijn de mobiele abonnementskosten voor de iPhone zo’n €40, mits je daar niet overheen gaat, en dan heb je er nog niet eens de telefoon erbij. Meestal betaal je daar ook nog zo’n €150 voor.

De grap is dat mensen het er gewoon voor over hebben. Onbewuste beïnvloeding van de omgeving (zie trollende iPhone-vrienden van BlackBerry-gebruikers) speelt hierin een grote rol. Er ontstaat een soort tweestrijd tussen iPhone- en BlackBerry-jongeren.

Ik ben erg benieuwd waar dit naartoe gaat. Als er inderdaad een grote groep BlackBerry jongeren overstapt naar de iPhone 4S dan kan het best zijn dat iPhone z’n cultstatus verliest, voor zover dat nog niet is gebeurd.

Maar tegen die tijd dat zoiets gebeurd is er vast wel weer een nieuwe telefoon. Of zitten we dankzij de economische crisis en studieschulden weer met z’n allen op een Pentium 4 te MSN’en.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *