Is de nieuwe Zelda de redding van Nintendo?

(Ik wilde eigenlijk iets schrijven over de Hyperloop van Elon Musk maar werd afgeleid door de waanzinnige beelden van nieuwe The Legend of Zelda)

De E3 is de grootste gamebeurs van de wereld. Op de E3 worden de nieuwste games en consoles bekend gemaakt aan de rest van de wereld. Een van de grote spelers op gaming gebied is Nintendo. Of eerder: was Nintendo.

Nintendo doet het de laatste jaren namelijk niet zo goed. Na het gigantische succes van de Wii, kwam de opvolger Wii U. Deze verkoopt alleen aanzienlijk minder dan z’n voorganger. De Japanse spelgigant is keldert richting de rode cijfers.

Elke gamer weet dat het succes van een spelcomputer afhangt van de games die je erop kan krijgen. De console met de beste games wint op de lange termijn.

De Wii was een prachtig ding: in bijna elke huiskamer stond er eentje. Maar veel meer dan 1 of 2 spellen hadden de meeste mensen niet. De groep die het meest gamed, de ‘hardcore gamers’ moesten niet zoveel hebben van de gekke console, terwijl dit juist de groep is die met regelmaat nieuwe spellen koopt.

De Wii U kwam te vroeg. Veel 3rd party games, games die Nintendo niet zelf maakt (denk aan FIFA), kwamen niet op de Wii U en wel op de Playstation 4.
Ondanks een paar toppers van Nintendo zelf (Super Smash, Mario Kart), is dat niet genoeg om de verkoopcijfers van de spelcomputer omhoog te krijgen. De ‘hardcore gamer’ blijft weg. Logisch, want op andere spelcomputers is meer aanbod.

Tel daarbij op dat Nintendo ook bezig is met een nieuwe console en je snapt waarom niemand meer zo’n ding koopt. De NX gaat ‘ie heten, en wat het precies moet worden is nog niet helemaal duidelijk. Wordt het een hybride spelcomputer? Eentje die je mee kunt nemen en thuis kunt gebruiken? Krijgt het een touchscreen dat op een smartphone lijkt? Wat het precies wordt blijft nog even geheim , al gaan de geruchten dat de spelcomputer al in maart 2017 te koop is. Mét de nieuwe Zelda.

Dit is waar het interessant wordt. Zelda is namelijk een knalgoede titel om een nieuwe spelcomputer te introduceren. De rij op de E3 om de nieuwe titel te spelen was een van de langste ooit. Sommige mensen stonden 4 uur (!) in de rij om het spel te mogen spelen.

De eerste previews van het spel zijn lovend. Het is Zelda, maar dan compleet anders: een open wereld waar je kunt staan en gaan waar je wilt. Het doet je denken aan de eerste Zelda van de Nintendo Entertainment System (NES), waar niemand je vertelt wat je moet doen maar je in feite overal naartoe kunt gaan.

Je kunt springen, in bomen klimmen, monsters afslachten, mineralen mijnen, koken, zweven, bomen omhakken. Het is een compleet andere Zelda, en toch voelt het vertrouwd aan als je de video’s bekijkt.

En als je ze bekijkt, dan kun je alleen maar hopen dat dit de redder gaat zijn die Nintendo uit de rode cijfers haalt. Een zoete mix tussen nostalgie en een verlangen naar wildse vrijheid. Van alle spellenmakers weet alleen Nintendo nog zoiets te maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *