Keuzes

Pink Moon behoort tot mijn collectie favoriete albums. Al jaren haal ik wijsheden uit de eenvoudige, rake woorden en klanken van Nick Drake.

Vanochtend werd ik wakker met de klanken van Which Will in mijn hoofd, een  prachtig lied van Nick Drake over het maken van keuzes. Over alle sterren in de lucht die je kunt najagen. En de vragen die je aan jezelf kunt stellen bij het maken van een keuze.

Voor sommigen gaat dit lied over liefde.  Voor mij ook. Maar het gaat voor mij vooral over alle mogelijkheden die voor je liggen als mens en dat je vooral moet kiezen voor datgene wat je het meest liefhebt. Waar je passie voor hebt. En dat je dat verdomme na moet jagen.

Voor Nick Drake pakte het niet echt leuk uit. Hij koos voor het muzikantenbestaan, maar kreeg in zijn tijd geen herkenning. Zijn eerste twee albums waren een commerciële flop, waarna Drake in een depressie raakte en besloot om zijn derde album, Pink Moon, in volledige kluizenaarschap te creëren. Het commerciële succes bleef wederom uit, maar muziekcritici bestempelde het album als een meesterwerk.

Drake werd op 25 november 1974 dood aangetroffen in zijn ouderlijk huis. Overdosis Tryptizol. Hij was slechts 26 jaar.

Het is treurig dat een man zulke mooie teksten kan schrijven maar tegelijkertijd de waarheid van zijn eigen woorden niet in zag. Drake koos voor een plek tussen de sterren, maar zag zijn eigen licht niet schijnen. Hij zag zichzelf niet dansen, hij zag niet dat muziek zijn verlichting was.

Het werd uiteindelijk zijn dood.

Which will you go for?
Which will you love?
Which will you choose from
From the stars above?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *