Het verhaal van Ray Kurzweil

Ray Kurzweil photographed in San Francisco last year.We leven in bijzondere tijden. De wereld is na De Crisis al een aantal jaar in transitie. Oude systemen beginnen te kraken. Ze werken simpelweg niet meer. Om het verval tegen te gaan wordt er van alles gedaan, maar vaak doen we eigenlijk maar wat. Het verkeerde? Of juist het goede? Dat zal de toekomst uit moeten wijzen. Op dit moment weten we het simpelweg niet.

Ondertussen gaan technologische ontwikkelingen razendsnel door. We zijn mobieler dan ooit en kunnen overal op de wereld met elkaar communiceren. En met de komst van draagbare technologieën zullen we alleen nog maar mobieler worden. De technologie zal steeds vaker onderdeel worden van onszelf. Met welke gevolgen? Daar wordt druk over gediscussieerd.

Sommige mensen denken dat de technologie ons als mens uiteindelijk in zal halen. Dat technologie ons als mens verder zal brengen. De één vindt die gedachte prachtig, de ander huivert ervan.

Ray Kurzweil behoort tot die eerste categorie. Hij gelooft in de vooruitstrevende kracht van technologie. En als iemand iets kan betekenen voor technologische vooruitgang dan is hij het wel. Als head of engineering bij Google is hij verantwoordelijk voor maar één ding: Ervoor zorgen dat Google technologie ontwikkelt die slimmer is dan de mens.

Kurzweil las als kind veel science fiction boeken en leende daar veel kracht uit voor zijn visie op de wereld. Een andere kracht voor zijn visie was de kracht van het menselijke idee. In een reportage van The Guardian omschrijft hij het met een mooie anekdote van zijn opa:

“That’s actually the philosophy of my family. The power of human ideas. I remember my grandfather coming back from his first return visit to Europe. I was seven and he told me he’d been given the opportunity to handle – with his own hands – original documents by Leonardo da Vinci. He talked about it in very reverential terms, like these were sacred documents. But they weren’t handed down to us by God. They were created by a guy, a person. A single human had been very influential and had changed the world. The message was that human ideas changed the world. And that is the only thing that could change the world.”

Het artikel op The Guardian is trouwens meer dat wat dan ook de moeite waard. Het artikel heeft mij aan het denken gezet. Is Ray Kurzweil een gestoorde gek of een daadwerkelijke gamechanger? En wil ik wel zo’n wereld van technologische vooruitgang?

Wat vind jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *