Mijn rol in een snel veranderende wereld

(Even voor de duidelijkheid: met schrijven bedoel ik bloggen. Met bloggen bedoel ik schrijven. Voor mij zit er niet zoveel onderscheid tussen.)

Het vervelende van schrijven is dat je vaak inspiratie vindt op momenten dat het nét even niet uitkomt. Als je onder de douche zit. Op de WC. In ’t zwembad. Als je net naar bed wilt gaan.

Opeens komt het in je op: een idee voor een artikel, of gewoon een spontane drang om woorden op papier te smijten. Je hart gaat sneller kloppen en wordt overweldigd door gedachten. Probeert ze structuur te geven. Je wilt snel iets op papier zetten voordat je het kwijtraakt. Noem het maar een “schrijvers rush”.

Hoewel dat soort momenten vaak prachtig zijn, is het ook erg onhandig. Als je alleen maar kunt schrijven als je inspiratie hebt, dan lukt het je nooit op (goede) stukken te schrijven op structurele basis. Routine is daarop een antwoord. Routine geeft je houvast, biedt je een ritme. Vaak schrijven en dan kijken wat het doet.

Voor mij is routine het belangrijkste waarom ik de dertig dagen bloggen challenge voor mezelf ben aangegaan. Ik doe dit omdat ik er heilig in geloof dat routine de weg is om jezelf te verbeteren, om jezelf te dwingen om iets te publiceren, en om al het andere wat bij schrijven komt kijken te elimineren. Twijfels, voornamelijk.

Voor mij betekent elke dag bloggen dat ik niet alleen schrijf als ik inspiratie heb, maar dat ik gewend wil raken aan publiceren. Niet omdat ik aandacht wil, of hard van de daken wil roepen dat ik de beste schrijver van het land ben (dat ben ik niet), maar omdat ik beter wil worden in schrijven. Wil ontdekken waar ik het liefst over schrijf en het gesprek aangaan met mensen die dezelfde interesses hebben. Of juist niet!

Een onderwerp dat me aanspreekt is de Vierde Industriële Revolutie, wat eigenlijk een containerbegrip is van veel dingen die ik interessant vind. Het heeft voornamelijk te maken met de impact van opkomende technologieën op onze maatschappij. Een onderwerp wat ik al interessant vind sinds Daily Warp, de door mij bedachte techblog die ik helaas moest afknallen door een gebrek aan routine en tijd.

Ik kom er steeds meer achter dat ik wil schrijven over de Vierde Industriële Revolutie dus. 3D-printing, nanotechnologieën, kunstmatige intelligentie: allemaal onderwerpen die een gigantische impact zullen hebben op de manier waarop wij werken en leven.

Over de toekomst van werk en de rol van technologie daarin, mocht ik vandaag Michel Bouman van Microsoft spreken (op persoonlijke titel btw). Een superinteressant gesprek waar we het hadden over Het Nieuwe Werken, de toekomst van banen en hoe we de kinderen van nu kunnen voorbereiden op de toekomst. Op een inspirerende locatie (het Microsoft hoofdkantoor). Ik hoop dit gesprek binnenkort uit te werken en met jullie te delen, want ’t is een verhaal die het waard is om te delen.

De Vierde Industriële Revolutie komt er echt aan, ben ik heilig van overtuigd. We zullen er met z’n allen na moeten denken hoe we die toekomst in moeten vullen. Wat mijn eigen rol daarin is? Ik wil het in de gaten houden. Ik wil verhalen delen die het waard zijn om te delen. Soms objectief, om puur en alleen te schrijven wat er gebeurt, en soms wil ik opinie geven omdat ik het gesprek aan wil gaan. Met mezelf, met andere mensen.

Hoe kijk ik zelf tegen dingen aan? Hoe zet ik mensen aan het denken? Hoe zorg ik ervoor dat andere mensen mij weer aan het denken zetten?

Het enige antwoord daarop is dat ik erover moet schrijven. Niet als marketeer, journalist of welke rol dan ook.

Maar als nieuwsgierig mens in een wereld die razendsnel verandert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *