mindgrenades

Mindgrenades

Hij viel als een bom in het midden van de zin: “mind grenades”. Iemand op werk had een stukje geschreven en ik redigeerde het.  En daar was het opeens. Iemand in een keynote had met de term ‘mind grenades’ geslingerd.  Sinds ik het stuk heb gelezen en geredigeerd, gaat de term niet uit m’n kop.


In het stuk werd de betekenis van de woordencombinatie niet echt uitgelegd. Al Googlend kom je op titels van boeken die over de toekomst gaan, of bij rubrieken van online tijdschriften. Urban Dictionary zegt er ook nog niets over. Tijd dus voor een eigen interpretatie.

Het woord suggereert dat het gaat om een onderwerp dat je gedachten eens even flink heen en weer husselt. Dat je in een fractie van seconden opeens van gedachten verandert omdat iemand zo’n granaat naar je toe heeft geworpen.

Maar een mindgrenade betekent ook: dat je waarschijnlijk met een stukje chaos achterblijft. Dat er opwaaiend stof van de ontploffende granaat op je gezicht neerdaalt. Dat het landschap verandert door de schade die is aangebracht. Kortom: dat niets meer is zoals het was.

Ik probeer na te denken wanneer iemand voor het laatst mijn gedachten door elkaar heeft gehusseld, waardoor ik perplex achterbleef en van perspectief veranderde.

Het eerste en meest recente waar ik aan moet denken, is het nieuwe bedrijf van Elon Musk. Deze week werd bekend dat hij een nieuw bedrijf zal beginnen waarmee het brein verbonden kan worden met software. Het bedrijf, Neuralink, wil dat het brein van mensen upgradable is, zodat we slimmer kunnen worden.  Door microchips te implementeren in de hersenen moet dat mogelijk zijn.

Ik vond dat nogal een mindgrenade. Want wat gaat dat precies betekenen? Stel je voor dat je hersens gehakt worden. Of dat je bij iemand een virus kunt installeren. Of dat je een op een een kopie kunt maken van iemand’s gedachten.

Mind was blown. Na het stuk te hebben gelezen bleef ik achter met meer vraagtekens dan antwoorden. Als dat geen mindgrenade is, dan weet ik het ook niet meer.

Wat was jouw mindgrenade van de week?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *