Minecraften op school is een geweldig idee

Sorry dat ik weer over Minecraft begin. Ik weet dat ik pas nog iets schreef over Minecraft en hoe het me doet denken aan de lean thinking methode. Ik had het daar serieus bij gelaten, ware het niet dat ik afgelopen week weer wat interessants tegenkwam over Minecraft:

Minecraft Education Edition. Dezelfde game, maar dan voor in de klas. Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit serieus een van de vetste dingen is die ik dit jaar heb gehoord. Ik doe een poging om uit te leggen waarom.

Het onderwijs is toe aan vernieuwing

Een paar jaar zag ik dit filmpje van Sir Ken Robison. Het gaat over hoe scholen omgaan met creativiteit: niet.

Scholen zijn niet veel veranderd sinds het eerste industriele tijdperk. Tuurlijk, de meesters en juffen mogen geen corrigerende tik geven en door didactisch onderzoek is er veel meer duidelijk over hoe je het best les kunt geven. Ook zie je steeds meer digitalisering in de klaslokalen: smartboards en gebruik van smartphone om de interactiviteit in de les wat te verhogen. Dit zijn grote stappen de goede richting op. Maar het systeem van scholen blijft over het algemeen hetzelfde: statisch, klassikale lessen en luisteren naar je docent.

Voor een kind dat opgroeit in de 21e eeuw is dat saai. Een kind is thuis ‘in control’. Met een smartphone kan een kind alles. Op een console is de kind de baas over z’n acties. Maar op school moet een kind nog steeds klassikaal luisteren naar een docent en wachten tot het zijn beurt is om iets te doen.

Ontzettend saai en niet meer van dit geavanceerde tijdperk. Als we de kinderen daadwerkelijk klaar willen stomen voor de vierde industriele revolutie (en die komt er, volgens de heren van het World Economic Forum), dan moeten we nog flinke stappen zetten. We weten simpelweg niet wat de toekomst ons gaat brengen, maar we kunnen op z’n minst proberen om onze kinderen erop voor te bereiden.

Game based learning is daarin een stap in de goede richting. En wie weet gaat Minecraft: Education Edition scholen wel het beste wat er kan gebeuren in een klaslokaal. Ik doe een poging om uit te leggen waarom.

Waarom Minecraft in het klaslokaal? Hierom:

Minecraft is populair bij kinderen

Kinderen houden al van Minecraft. Ze volgen hun favoriete Minecraft-vloggers, kijken op Youtube hoe ze bepaalde constructies moeten maken, hosten zelf hun eigen servers en de echte ambitieuze kids maken zelfs hun eigen mods. Op een gamebeurs waar ik vorig jaar was de langste rij de rij naar een populaire Minecraft-vlogger.

Kids kennen Minecraft al uit hun vrije tijd, associeren het met leuk en mogen het nu ook gebruiken in het klaslokaal. Hoe gaaf is dat? Als docent heb je geen drempel meer om het kinderen niet te laten maken

Het leert kinderen om samen te werken

Een van de belangrijkste dingen die Minecraft in het klaslokaal stimuleert is samenwerking. Samenwerken in Minecraft kan op veel verschillende manieren.

Stel dat je met je klas de Notre Dame nabouwt. Dan zou je bijvoorbeeld een groep kinderen verantwoordelijk kunnen maken voor het hakken van hout, een andere voor het mijnen van mineralen en weer een andere groep voor het bouwen.

Tussen de verschillende groepen moet je met elkaar communiceren, omdat de kerk anders nooit gebouwd wordt. Kinderen kunnen van zo’n samenwerking van alles leren: communicatieskills, leiderschapskills, oplossingsgericht denken. Echt van alles.

Het stimuleert creativiteit

De wereld van Minecraft is gigantisch. Elke blokje is te vernietigen, om er vervolgens nieuwe dingen mee te maken. De wereld is als een leeg canvas waarop alles mogelijk is. Door samen bouwwerken zijn kinderen creatief bezig.

Iets doen met wat je leert

In Minecraft is het mogelijk om te doen met wat je in de les leert. Stel dat je in de les iets leert over de Eiffeltoren. Hoe zou het dan zijn om de Eiffeltoren na een stukje theorie zelf na te maken? Confucius zei al: “Tell me and I forget, teach me and I remember, involve me and I learn”. Hoeveel meer involvement wil je hebben in een les? Door eerst te vertellen, dan te leren en vervolgens het zelf te doen leren kinderen veel.

Hoe Minecraft: Education Edition precies gaat werken weet ik eigenlijk niet. Ik heb nog niet alles gecheckt. Maar feit dat er speciale programma’s komen voor scholen om het te integreren is al tof. Scholen kunnen het nu al uitproberen op met de Early Acces.  Als ik een docent was op een basisschool was had ik het wel geweten.

Heb jij nog een goed argument? Laat het me weten in de comments hier beneden of via Twitter: @kiliand

(dit bericht is echt heel snel geschreven. Sorry voor alle spelfouten en kromme zinnen. Ik verbeter ze later nog wel een keer)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *