6-urige werkdag

Moeten wij in Nederland ook naar een 6-urige werkdag?

De Denen hebben een ander soort arbeidsmentaliteit. Voor een Nederlander is dat niet direct te snappen. Maar misschien is die mentaliteit van de Denen zo gek nog niet. 

We zijn onze 8-urige werkdagen gewend en schrijven in vacatureteksten dat we mensen zoeken met ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’. We worden verwacht om flexibel te zijn en (onbetaalde) overuren te maken als wij verder willen komen in onze carrière.

Hoe anders is dat dus in Denemarken. Daar willen ze juist een 9 tot 5 mentaliteit. Alleen de tijden iets anders: van 8 tot 4. Maar om 4 uur is echt iedereen weg uit kantoor, als we de auteur op Stylist.com mogen geloven. De rest van de dag besteden de Denen aan quality time met de familie, sport of andere vrijetijdsbezigheden.

Uit het artikel:

“I have ‘gå til gym’  (’go to the gym’) or ’fitness klasse’  (take a guess…) blocked out in the diary from 4pm and everyone knows not to book meetings after this,” a child-free friend explained: “Come Cinderella hour – home time – everyone from the receptionist to the CEO goes. We’re trusted to do a good job; do our work; then leave.”

Wie zich niet houdt aan deze regel kan scheve ogen verwachten. De Denen nemen hun werk serieus, maar hun vrije tijd net zo. De Denen willen niet uitgeput naar huis maar nog genoeg energie hebben voor de leuke dingen in het leven.

Dat deze Deense mentaliteit werkt blijkt onder andere uit een wereldwijd onderzoek naar de werk-leven balans van werknemers. Denemarken staat bovenaan alle lijsten.

Work hard, play hard?

Deze statistieken zeggen nog niets over productiviteit. Het zegt iets over de cultuur van de Denen.

Toch is het opmerkelijk te noemen dat het in Denemarken kennelijk oké is om alleen de tijd te gebruiken die in je contract staat. Zoiets is op veel werkplekken in Nederlands steeds ondenkbaarder, behalve misschien bij (semi)overheidsinstellingen.

Hoe vaak komt het niet voor dat jijzelf, je geliefde, een van je vriendin of familieleden iets langer op kantoor werkt of s ‘avonds nog wat doet voor werk? Ik ken genoeg voorbeelden.

Hoe erg dit is hangt natuurlijk af van hoeveel waarde jij hecht aan je werk. Sommige mensen vinden dit geen enkel probleem en zien het als bijeffect van een maatschappij waar de grens tussen werk- en privéleven steeds dunner wordt.

Als je baas het oké vindt dat je thuiswerkt vind jij het oké om s ‘avonds wat mailtjes te beantwoorden. Ook om 11 uur. Of om 1 uur…

Maar is dat de beste manier om succes te hebben? Moeten we “Work hard, play hard” niet vervangen met “Work smart, play hard?”.

Laten we die vraag beantwoorden met een ander Scandinavisch land: Zweden.

6-urige werkdag

In Zweden is namelijk iets geks aan de hand. In plaats van de gebruikelijke 8-urige werkdag zijn er steeds meer bedrijven die een 6-urige werkdag invoeren. Zelfs publieke organisaties doen mee.

Er zijn verschillende Zweedse bedrijven die de 6-urige werkdag hebben ingevoerd. Zoals bijvoorbeeld SEO-startup Brath. Zij besloten om de 6-urige werkdag in te voeren omdat ze de 40-urige werkweek maar ouderwets vonden en zich afvroegen of dit wel de beste manier was om een werkweek in te richten.

Ze hoorden veel politici in Zweden praten over een 6-urige werkdag, maar kenden geen bedrijf dat dit al deed. Ze namen daarom zelf de proef op de som en kwamen tot interessante conclusies.

De voordelen die Brath ondervond van een 6-urige werkdag waren op z’n minst interessant te noemen.

  • Meer focus omdat je alleen doet wat echt nodig is
  • Minder vergaderen zodat je meer actiegericht kan handelen
  • Meer energie omdat mensen genoeg tijd hebben om zich op te laden
  • Ze hebben een concurrentievoordeel ten opzichte van, waardoor ze talent beter binnen kunnen halen
  • Mensen waren minder geneigd om weg te gaan bij het bedrijf (logisch, want waar vind je zo’n werkdag!)

Maar het meest interessante is nog wel dat Brath in hun blog schrijft dat ze ook merken dat de 6-urige werkdag een positieve impact heeft op de omzet. In een jaar tijd hebben ze hun omzet weten te verdubbelen.

Ze hebben minder tijd maar weten meer te bereiken dan hun concurrenten. Dat is bijzonder te noemen.

Lang leve de vrije tijd

Als land staan we al in allemaal lijstjes. We zijn rijk, gelukkig en hebben veel vrije tijd. Maar zet dat af tegen het feit dat 1 op de 7 van de Nederlandse werknemers symptomen heeft van een burn-out dan is dat is dat nog altijd teveel.

Misschien kunnen we nog wat leren van de Denen en de Zweden. Door meer vrije tijd te nemen, deze door te brengen met de dingen die er voor jou echt toe doen, kunnen we (nog) gelukkiger worden en vooruitstreven als maatschappij.

Of zoals Bertrand Russel (filosoof) zo mooi zegt in zijn essay ‘In Praise of Idleness’:

“Leisure is essential to civilization, and in former times leisure for the few was only rendered possible by the labors of the many. But their labors were valuable, not because work is good, but because leisure is good. “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *