Over tijd en focus

Tijd is wellicht de grootste vijand van een mens. Tijd maakt ons oud, tijd zorgt voor druk op de schouders en vaak denken we dat we met meer tijd meer kunnen doen, of daar anders een chronisch tekort aan hebben.

Tegelijkertijd is tijd een handig mechanisme om dingen voor elkaar te krijgen. Dat is mede te danken aan het systeem wat wij hebben toegekend aan de tijd, namelijk de klok. Dankzij de klok erkennen wij tijd en kunnen wij de tijd gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen.

In feite heeft iedereen controle over zijn of haar eigen tijd. We zijn allemaal timemanagers, alleen is de één daar wat beter in dan de anders. Tijd gaat over keuzes maken, maar die keuzes zijn afhankelijk van hoe jij tegen de wereld aan kijkt.

Probleem

Voor natuurlijk geboren chaoten (zoals ik) is tijd een groot probleem. Vaak weet ik niet hoe ik de controle kan krijgen over tijd. Dat maakt het extra belangrijk structuur op te zetten die mij kan helpen met het temmen van de tijd. Ik heb al veel dingen geprobeerd, maar de meesten dingen hield ik eigenlijk nooit vol.

Onlangs ben ik begonnen in het boek ‘Focus’ van Leo Babauta. Babauta is schrijver van één van mijn favoriete blogs, namelijk Zen Habits.  In het boek vertelt Babauta over zijn manier van werken en hoe hij ervoor heeft gezorgd dat er focus kwam in zijn leven.

Focus

Volgens Babauta is focus een soort staat waarin de omgeving verdwijnt en je volledig kunt richten op één taak. Je sluit je als het ware af en vergeet de tijd, wat volgens hem minder gevaarlijk is dan het lijkt. Omdat je dit gestructureerd doet win je er juist tijd mee, en omdat je de focus op een taak legt ga je ook meer letten op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Het boek ‘Focus’ gaat voornamelijk over het benoemen van de essentie van een taak en hoe die die kan bijdragen aan de doelen van jouw leven. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar het boek is erg nuchter geschreven en laat je stapsgewijs zien hoe jij dat ook kunt bereiken.

Downloaden

Ik kan deze blogpost nog ellendig lang maken, maar het lijkt me beter als je eens de blog van Leo Babauta, Zen Habits, bezoekt of gelijk het gratis eBook download.

Zelf heb ik laatst een naar het Nederlands vertaalde hardcopy gevonden in de bibliotheek. Daar ben ik mijn biblioteek voor eeuwig dankbaar voor. Hoewel ik het boek nog niet uit heb, ben ik echt van mening dat het me gaat helpen op zowel persoonlijk als op zakelijk vlak.

Download hier een gratis versie van het eBook Focus van Leo Babauta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *