Productiever worden met de Pomodoro-techniek

De Pomodoro-techniek is een mooie techniek om dingen voor elkaar te krijgen en om van je uitstelgedrag af te komen. Ik probeerde de techniek een maand uit. Dit zijn mijn bevindingen tot nu toe.

Voor mijn werk ben ik eigenlijk altijd bezig met creëren. Ik schrijf webteksten, en dat is nu eenmaal een creatief proces.

Inspiratie komt niet altijd vanzelf en moet je soms een beetje stimuleren. Het komt vaak voor dat het schrijven van de tekst iets moeilijker gaat, bijvoorbeeld als het over een lastiger onderwerp gaat, of over een onderwerp wat ik eigenlijk niet zo leuk vind. Dan kan schrijven een uitdaging zijn.

Sinds kort gebruik ik de Pomodoro-techniek voor het schrijven van teksten en al mijn andere werkzaamheden. De Pomodoro-techniek is een techniek die je kunt gebruiken dingen voor elkaar te krijgen. Zoals het schrijven van een tekst of een andere werkzaamheid bijvoorbeeld.

De Pomodoro-techniek

In opzet is de techniek heel eenvoudig: Je zet een wekker voor 25 minuten (= 1 Pomodoro), concentreert je volledig op 1 taak en zorgt ervoor dat je niet afgeleid wordt. Na de 25 minuten heb je recht op een pauze van 3-5 minuten.

Je kunt dan even weglopen van je werkplek, koffie halen of even het nieuws checken op je favoriete nieuwswebsite. Zolang je maar binnen de tijd blijft, want daarna ga je weer volop aan de slag met een nieuwe Pomodoro.

Na 4 Pomodoro’s heb je recht tot 15 – 30 minuten pauze, maar alleen als je die Pomodoro’s echt daadwerkelijk hebt afgerond. In die tijd kun je alles doen wat niks met werk te maken heeft. Er zijn zelfs mensen die dan een powernap doen.

Prioriteiten stellen

Per dag bepaal je op basis van je Activity Inventory – een lange lijst met activiteiten – welke activiteiten je die dag haalbaar vindt en schrijf je die op de To-Do lijst voor vandaag, waarbij je ze rangschikt in prioriteit.

Zelf zet ik er tegenwoordig ook bij hoeveel Pomodoro’s ik denk dat het mij ongeveer gaat kosten, maar dat is volgens mij geen verplichting. Dit vind ik echter wel fijn, omdat de klok dan meer voelt als een race om iets voor elkaar te krijgen.

Vooral bij teksten vind ik dat handig. Ik wil bij het creatieve schrijfproces soms al zinnen enorm herschrijven, terwijl het juist verstandiger is om de concepttekst minstens een dag(deel) te laten liggen voordat je begint met redigeren.

Door mijzelf te stellen hoeveel Pomodoro’s ik er aan wil besteden dwing ik mijzelf om in een bepaalde tijd te handelen om het artikel af te schrijven. Dat zorgt voor een bepaalde druk waardoor ik niet teveel tijd kan besteden aan het formuleren en structureren van een tekst.

Resultaten tot nu toe

Tot nu toe merk ik dat ik vooruit aan het gaan ben qua productiviteit. Zo had ik mijzelf vandaag het doel gesteld om in 4 Pomodoro’s de eerder geschreven draft van mijn recensie over Life is Strange af te ronden.

Normaal gesproken schrijf ik wel meer in het weekend, maar omdat het dan weekend is maak ik het niet helemaal af.

Hetzelfde geld voor m’n werk. Daar gebruik ik de techniek ook naar betere tevredenheid. Op dit moment ben ik bezig om mijn activiteiten te measuren en om te kijken waar ik het een en ander kan verbeteren.

Ik doe het nog niet vlekkeloos, mede omdat ik nog niet alles van de techniek weet.

Daarom heb ik ook het boekje over de techniek gekocht waar ik wat meer informatie kan vinden over de techniek. Ik lees het boekje in m’n 5 minuten break (1 hoofdstuk is ongeveer in precies 1 break te lezen, wat erg fijn is).

M’n verbeterpunten zijn het omgaan met zowel interne als externe afleiding, het goed meten en inschatten van activiteiten en wat ik moet doen als ik halverwege een Pomodoro al klaar ben met de activiteit.

Beetje bij beetje leer ik door empirisch onderzoek meer over de techniek en alles wat daarbij komt kijken. Met resultaat, want de draft van deze tekst schreef ik uiteindelijk ook in 25 minuten. Iets wat mij eerder misschien langer had gekost.

Een gedachte over “Productiever worden met de Pomodoro-techniek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *