Robots kunnen babyrobots maken met 3D-printer (en meer over robotisering)

Volgens robotdeskundige Randall van Poelvoorde komt de opkomst van robots sneller dan verwacht. Binnen nu en een paar jaar zijn robots niet meer weg te denken en nemen ze een groot deel van onze banen over.

Ouders die hun kinderen stimuleren om te programmeren kunnen dat beter niet doen, omdat de robots door zelflerende robots zelf software kunnen maken, zegt de futuroloog in een artikel in Intermediair Magazine. (Link: http://magazine.intermediair.nl/issue/16-06-2016/#eens-geleerd-blijft-geleerd)

Robots worden zelfs zo geavanceerd dat ze zichzelf kunnen reproduceren. Via Wifi maken ze contact met een 3D-printer, die vervolgens een klein babyrobotje print. Klinkt als science fiction, maar de eerste experimenten zijn daar al mee gedaan. (Zie ook: http://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws/2016/apr-jun/wereldprimeur-robots-planten-zich-voort.aspx)(Waarom is dit geen wereldnieuws trouwens?)

Volgens van Poelvoorde gaat de robotisering sneller dan verwacht. In de beginjaren zullen er nieuwe beroepen ontstaan door robotisering, zoals robotiseringsconsultants. Maar doordat de robots dus zelflerend zijn en zich kunnen reproduceren, zullen die banen op den duur weer verdwijnen. Kun je je voorstellen dat een robot je consult geeft over robotisering?

Wat ik nog mis in het verhaal van van Poelvoorde is robotisering die niet per se fysiek is. We zullen slimme, zelflerende algoritmes eerder zien in digitale omgevingen, zoals de chatbots van Google en Facebook. Pas als die technieken volwassen zijn, kunnen we ze verwachten in goed functionerende fysieke objecten.

Al is dat misschien sneller dan verwacht. 10 jaar? 5 jaar? 2 jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *