rommelig-bureau

Rommelig bureau maakt je creatiever, zeggen wetenschappers

Sommige mensen hekelen een rommelig bureau, en zweren bij de ‘clean desk policy’. Met een schoon leeg bureau kan je beter focussen, en dus productiever zijn, is de gedachte.

Ergens klinkt dat logisch. Een rommelig bureau kan enorm afleiden en frustreren. Als je bijvoorbeeld snel iets moet vinden uit die stapel papieren maar het niet kunt vinden. Of als je teveel naar de foto van je geliefde kijkt. Of om welke reden dan ook.

Een schoon en zo leeg mogelijk bureau kan dan ideaal zijn. Toch is het soms beter om een rommelig bureau te hebben. Dat kan namelijk je creativiteit een boost geven.

Boost van de creativiteit

In een wetenschappelijk experiment op de universiteit van Minnisota onderzochten psychologen wat het effect is van de een schoon bureau en een chaotisch bureau.

Voor het experiment verdeelde ze een groep studenten in tweeën. Groep A werkte een dag achter een leeg bureau. Groep B achter een rommelig bureau.

Wat bleek? De studenten van groep B waren veel beter in staat om nieuwe ideeën te genereren.

Intelligentie door rommelig bureau?

Kijk eens naar bovenstaande werkplek. Ziet er best rommelig uit, vind je niet?

Dit is een foto van het bureau van Einstein. Je kent ‘m wel: bedenker van de relativiteitstheorie en andere baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen.

Einstein schijnt ook het volgende gezegd te hebben:

“If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?”

Met ander woorden: met helemaal niks op je bureau krijg je ook niks voor elkaar (vrij vertaald).

Nu was Einstein ook bijzonder intelligent. Wat blijkt uit ander onderzoek van de Universiteit van Minnisota: intelligente mensen zijn vaak rommelig. De verklaring daarvoor is eigenlijk simpel. Als je niet zoveel tijd steekt in opruimen en schoonmaken, dan ben je waarschijnlijk bezig met ‘belangrijkere’ dingen.

Zie jij Einstein al z’n eigen bureau afstoffen?

De volgende keer dat iemand over jouw rommelig bureau begint heb je dus een  leuk argument om te gebruiken 😉

Out-of-the box denken

Volgens de wetenschappers van de universiteit van Minnisota lijkt het er op dat werken in een rommelige omgeving ervoor kan zorgen dat een persoon sneller tot nieuwe inzichten komt. En dat het vaak een teken is van intelligentie.

Het advies? Als je out-of-the-box moet denken is het misschien handig om ordelijke werkplekken te vermijden, maar juist de rommel op te zoeken. Ga voor dat rommelig bureau!

Kleine kanttekening: de rommelige groep in het onderzoek wel vatbaarder voor ongezonde dingen, zoals junkfood. Misschien is het soms dus toch tijd om je bureau een kleine schoonmaakbeurt te geven.

De visual in de header is gepikt van de New York Times. De oorspronkelijke illustrator is Ben Wiseman.

Een gedachte over “Rommelig bureau maakt je creatiever, zeggen wetenschappers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *