Spirited Away: een fantastische animatiefilm met een ode aan het onverwachtse

Studio Ghibli wordt ook wel eens de Japanse Disney genoemd. En dat is opzich geen gekke referentie, want de films afkomstig van deze studio kenmerken zich door sprookjesachtige gebeurtenissen die vaak op magistrale wijze op je netvlies blijven branden. De films van Ghibli zorgen voor memorabele, warme gevoelens die je ook kent van Disney-films.

Een tijdje geleden alweer zag ik Spirited Away. Onlangs zag ik ‘m voor de zoveelste keer en ik blijf het een fantastische film vinden.

Spirited Away gaat over het Japanse meisje Chiriko. Op de reis naar een nieuwe stad komen Chiriko en haar ouders een verlaten pretpark tegen. Ze besluiten om een kijkje te nemen, en al snel blijven pa en ma plakken bij een restaurant waar vreemd genoeg een feestmaal klaar staat. Chiriko vertrouwt dit niet en probeert haar ouders te overtuigen om weg te gaan. Haar ouders concentreren zich echter alleen op het eten, waardoor Chiriko besluit om het park verder te bekijken.

Hier begint het sprookje pas echt. Chiriko ziet een groot pand wat later een badhuis voor acht miljoen goden blijkt te zijn. Terwijl de nacht valt gaan de lichten van dit pand aan en verandert het in een badhuis voor acht miljoen japanse goden. In het badhuis werken geen mensen, maar pratende kikkers en andere sprookjesfiguren. Al snel hebben ze in de gaten dat er geen mens in de buurt is, behalve Chiriko.

Chiriko vlucht naar haar ouders voor hulp, maar die zijn inmiddels tot varkens omgetoverd. Als ze terug wilt rennen naar de auto gaat dat ook niet. De weg naar de auto is vervangen door een groot meer.

Chiriko denkt nooit weg te kunnen komen van deze plek, maar al snel is daar Haku, de tovenaarsleerling van de eigenaresse van het badhuis. Haku zegt haar te kunnen helpen met het terugtoveren vaan haar ouders van varken tot mens. Haku zegt haar dat ze werk om werk moet vragen bij de vierarmige slaaf Kamaji, die verantwoordelijk is voor het stomen van de baden.

Veel meer zal ik niet verklappen, behalve dat Spirited Away een film is waar je niet precies weet waar het in eerste instantie naartoe gaat. Bijna alles wat er gebeurt is vreemd, maar voelt tegelijk aan alsof het allemaal oke is en wel goed komt. Laat de film je als kijker overkomen, sta open voor de prachtige, magische wereld van Chiriko en je zult een onvergetelijke ervaring rijker worden. Probeer het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *