techtrends-2018-artificial-intelligence

De techtrends van 2018: artificial intelligence

2017 was een bewogen jaar voor technologie. Maar wat heeft 2018 voor ons in petto? In een paar blogs kijk ik in een glazen bol vooruit. Vandaag alweer het laatste deel: artificial intelligence. 

#4 Artificial intelligence

Artificial intelligence was in 2017 net zoals de Blockchain een behoorlijk overhypte term. Er is een hoop gaande wat zelflerende algoritmes en slimme computers betreft, maar het moment dat de machine niet meer van de mens te onderscheiden is (de zogenoemde Turing-test), is nog lang niet hier.

Dat gezegd hebbende heeft 2017 wel veel interessant nieuws over AI gebracht. Zoals dit bericht van Facebook, dat een paar zelflerende algoritme afsloten nadat zij een eigen, niet interpreteerbare taal ontwikkelde. De vele interviews met slimme robot Sophia vond ik ook zeer bijzonder. Beetje jammer dat ze ook een keer vertelde dat ze de mensheid wilde vermoorden. Oké, nog één favoriet dan, de backflippende robot van Boston Dynamics. Die was echt goud.

De ontwikkelingen van AI zijn cool om te zien en soms misschien een beetje angstaanjagend voor de criticasters onder ons. Maar de praktische toepasbaarheid is vorig jaar in mijn optiek beperkt gebleven. De massale ‘robotisering’ die ons in de toekomst staat te wachten is nog steeds gaande, maar of we echt in 2020 massaal zonder werk staan betwijfel ik nog even.

Vooralsnog moeten we het doen met chatbots als meest praktische toepassing voor kunstmatige intelligentie. Voor veel bedrijven zijn chatbots een interessante aanvulling op de al bestaande webcare. Zelf maakte ik in 2017 bijvoorbeeld kennis met de chatbot van Bol.com, die best slim overkwam en me ook daadwerkelijk hielp. 

Ik verwacht in 2018 dan ook meer van dat soort slimme chatbots, vooral gericht op het helpen van snelle, niet al te gecompliceerde vragen. Ik verwacht meer van dit soort behulpzame kunstmatige intelligentie in plaats van de killerrobots. Dat, en hopelijk een breakdancende robot van Boston Dynamics. 😉

Dit was alweer m’n laatste techvoorspelling voor 2018. Ik had nog iets willen schrijven over augmented reality, virtual reality, big data, internet of things en andere (opkomende) technologietrends. Maar m’n hoofd zit vol met nieuwe inspiratie, dus ik heb zo’n idee dat ik er volgend jaar wel iets over zal schrijven. Goed uiteinde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *