techtrends-2018-blockchain

De techtrends van 2018: blockchain

2017 was een bewogen jaar voor technologie. Maar wat heeft 2018 voor ons in petto? In een paar blogs kijk ik in een glazen bol vooruit. Vandaag deel 2: Blockchain. 

#2 Blockchain

Blockchain was één van de technologische buzzwoorden van het afgelopen jaar. En ergens is dat niet zo gek. De technologie heeft alles in zich om disruptief te zijn. Het decentrale, transparante en soms anarchistische karakter van de technologie kan ‘trusted third parties’ volledig overbodig maken, en voor veel bedrijfstakken (banken, kuch) is dat een bedreiging.

Toch hebben we in 2017 nog niet veel praktijkvoorbeelden gezien van de technologie, al is Cryptokitties een mooi voorbeeld hoe je het Ethereum-netwerk in kunt zetten voor gedecentraliseerde apps (dApps) en smart contracts. Ik verwacht in 2018 meer van dit soort praktische toepassingen. Niet alleen voor dApps, maar ook voor andere blockchaintoepassingen en crypto’s. Denk aan oplossingen voor Internet of Things of AI. 

En hoewel de trends aan elkaar verbonden zijn (geen crypto’s zonder blockchaintechnologie en vice versa), denk ik dat we de twee als trend los van elkaar moeten zien. Al is het maar om de overwaardering van de digitale munten voor één momentje buitenspel te zetten, want het vertroebelt de daadwerkelijke kracht van blockchaintechnologie.

De daadwerkelijke waarde van cryptocurrencies zou moeten zitten in de praktische toepasbaarheid. De mogelijkheden zijn legio.

Ik verwacht dan ook dat 2018 een belangrijk jaar wordt voor blockchaintechnologie. Er komt een blockchain voor alles. Ergens dit jaar zullen nieuwe spelers opstaan die complete sectoren zullen disrupten. Grote techbedrijven zoals de Microsoft’s en Google’s van deze wereld zullen verder experimenteren met de technologie en zullen vaker communiceren over de successen. Zo is Microsoft bijv. al bezig met het Coco Framework, een blockchain-integratie voor zakelijke toepassingen.

Overigens denk ik dat blockchaintechnologie de Bitcoin-bubbel overleeft mocht deze barsten. Na de dotcombubble kreeg het internet ook pas echt gestalte. Misschien moet blockchaintechnologie ook zo’n ervaring meemaken om daadwerkelijk door te breken. We’ll see.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *