bitcoin-techtrends-2018

De techtrends van 2018: cryptocurrencies

2017 was een bewogen jaar voor technologie. Maar wat heeft 2018 voor ons in petto? In een paar blogs kijk ik in een glazen bol vooruit. Vandaag deel 1: Cryptocurrencies.

#1 Cryptocurrencies

Na de 10.000 dollar grens lijkt de hele wereld besmet te zijn met de cryptofever. De waarde van de Bitcoin, verreweg de populairste cryptocurrency, is het afgelopen jaar explosief gegroeid, maar ook supervolatiel en daardoor een riskante investering. Investeren in Bitcoin lijkt meer op gokken dan op weloverwogen, rationeel gedrag.

Ergens slaat het ook helemaal nergens op, die Bitcoin. De waarde wordt alleen bepaald door wat de gek ervoor betaalt, via een exchange nota bene. Alles waar de Bitcoin verandering in kon brengen vanwege zijn decentrale karakter, lijkt het vooralsnog niet te doen. In plaats van digitale valuta wordt de munt meer gebruikt als digitaal goud, als een investering. Speculatie drijft nu enkel de prijs op, en het complete ecosysteem begint te lijken op de systemen die we al hadden (exchanges, futures etc.). Zo raakt het ideologische karakter van de munt vervuild. 

En toch vraag ik me of we in 2017 een crash gaan zien. De Bitcoin heeft al meerdere beproevingen doorstaan en elke keer heeft de munt het overleefd. En hoewel de munt op het moment van schrijven lager staat dan z’n piekmoment (zo’n $19.000), is de munt na de harde keldering van enkele duizenden euro’s nog steeds gaande.

Misschien moeten we de vraag ook anders stellen. Wat als de Bitcoin en alle alt-coins geen bubbel blijken te zijn? Wat gaat er dan gebeuren? Wat als de Bitcoin $100.000 waard wordt? Of nog meer zelfs? Hoe maatschappij-ontwrichtend zou dit zijn?

Welke koers de Bitcoin en de overige cryptocurrencies ook opgaan, in 2018 gaan we meer van ze horen. Denk aan artikelen over (Nederlandse) reguleringen, angstscenario’s en mogelijk een grote crash. Een ding is zeker: als die Bitcoin-bubbel openbarst in 2018, dan volgen de alt-coins ook.

Investeer je in cryptocurrencies? Dan zou ik je adviseren om vooral te investeren met geld wat je kunt missen. Je weet nooit waar het naartoe gaat. Het is allemaal één groot gokspel. Overig advies: HODL & spreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *