The value of privacy

In mijn vorige post kon je een filmpje vinden over Rop Gonggrijp. Dit filmpje heb ik bekeken in het kader van Media & Creativiteit, een vak wat ik op school krijg. Het huidige thema is Privacy, recht en control.

In de modulewijzer stonden een aantal interessante artikelen. Het eerste artikel was een artikel uit 2008 van zo’n vijftien hoogleraren die het niet eens waren met de verhoging van de bewaarplicht naar 18 maanden. Het tweede artikel was van Bits of Freedom en ging ook over de bewaarplicht en over het aftappen van telefoons. Beide artikelen waren erg interessant, maar het artikel wat mij het meest aan het denken heeft gezet was het artikel van Bruce Schneier; The value of privacy.

Bruce Schneier schrijft privacy zoals ik daar zelf nog niet aan gedacht heb. Zijn eerste argument is tegen het bekende ‘Ik heb toch niets te verbergen?’. Volgens Schneier is dat een irrelevante vraag. Door die vraag te stellen ga je er van uit dat privacy bedoelt is om iets fouts te verbergen. Dat is niet zo. “Privacy is an inherent human right, and a requirement for maintaining the human condition with dignity and respect.”, oftewel, een soort recht waar ieder mens recht op zou moeten hebben.

Echter, de redden dat privacy geen expliciet recht is heeft te maken met het vormen van de Constitution. De mensen die daaraan werkte hadden nooit voor mogelijk kunnen houden dat privacy in onze eeuw zo’n belangrijk issue zou zijn. Schneier zegt dat als volgt: “A future in which privacy would face constant assault was so alien to the framers of the Constitution that it never occurred to them to call out privacy as an explicit right.”

Dat zijn al twee hele waardevolle inzichten over het privacy-issue zoals het nu bestaat. Verder gaat het artikel over de vraag “Who’s watching the watchers?” en het enigszins tegensstrijdige “Privacy protects us from abuses by those in power, even if we’re doing nothing wrong at the time of surveillance.” We moeten bewaakt worden, maar wie bewaakt de bewakers? Hoe zorgen onze bewakers ervoor dat macht niet wordt misbruikt?

Degenen die enorm veel data verzamelen, vinden namelijk uiteindelijk wel iets vuils. Zoals kardinaal Richelieu zegt: “If one would give me six lines written by the hand of the most honest man, I would find something in them to have him hanged.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *