Tips om bloggen vol te houden

Als er iets lastig is dan is het wel om regelmatig te bloggen. Ik heb het meerdere malen geprobeerd, maar vaak hield ik het niet lang vol.

Ik denk zelf dat het te maken heeft met mijn dwangmatige behoefte om iets te publiceren. Bloggen is namelijk ook informatie verwerken, dingen op een rijtje zetten en het voelt goed als je klaar bent met het schrijven van een stuk tekst. Dat is voornamelijk waarom ik het doe.

En toch is het me nooit gelukt om het bloggen lang vol te houden. Na wat denkwerk kwam ik erachter dat het met het volgende te maken heeft.

Waarom bloggen meestal niet lukt:

  1. Te lang piekeren aan de look & feel van een blog
  2. Te priegelig tijdens het schrijven waardoor het lang duurt
  3. Teveel druk zetten op jezelf om te publiceren
  4. Teveel andere dingen te doen (Druk)
  5. Teveel blogs waar ik mee ben begonnen
  6. Te weinig dingen om over te schrijven?

Wie (on)regelmatig blogt zal ongetwijfeld een aantal van deze punten herkennen. De kunst is nu om deze punten om te toveren zodat je er geen last meer van hebt.

De volgende dingen moet ik nog in de praktijk ondervinden, maar denk dat het wel een goed uitgangspunt is om erachter te komen hoe het wel moet.

1. Stop met priegelen

Simpel gezegd, geef in het begin geen drol over hoe je blog eruit ziet. De essentie van je blog gaat over het creëren van waardevolle content zijn, daar heeft uiterlijk vrij weinig mee te maken.

Uitzondering: Zorg op z’n minst wel voor een witte achtergrond en goed lettertype. De tekst moet leesbaar zijn.

2. Geen theme is perfect

Ik heb mezelf al te vaak verloren in de eindeloze zee van gratis, standaard blogthemes die er zijn. Het is mooi dat het aanbod zo groot is, maar die ene theme die je leuk vindt mist altijd wel iets, waardoor je verder gaat zoeken en uiteindelijk een dag verder bent. Leg je neer bij het feit dat geen enkele theme perfect is.

Uitzondering: Als je verstand hebt van CSS + HTML kun je natuurlijk de themes customizen zoals jij het wilt, maar ook dan

3. Leg de lat niet te hoog 

Uiteraard is het belangrijk om met enige regelmaat te bloggen, maar leg de lat niet te hoog. Zodra je merkt dat je tijdens het schrijven niet echt verder komt moet je eigenlijk al stoppen en het met rust laten. Met forceren los je niets op.

Uitzondering: Als je echt een strevertje bent dan kun je proberen de lat juist wel iets hoger te leggen, als je denkt dat dat je motiveert. Maar blijf op je hoede.

4. Maak gebruik van drafts

Ik zie drafting als een schrijftechniek die ik de laatste tijd steeds meer ga waarderen. Wat je in feite doet is het hele verhaal zo snel mogelijk op schrijven om er later nog eens op terug te komen. Let hierbij niet teveel op zinsconstructies en spelfoutjes, die haal je er de volgende dag uit.

Het voordeel van draften is dat je eigenlijk geen remmen hebt en dat je eindeloos door kan schrijven.

Uitzondering: Sommige mensen kunnen het veroorloven om de draft gelijk te publiceren, omdat ‘ie gelijk al goed is. Zoiets vereist wel de nodige vaardigheden, maar als je vaker draft dan krijg je hier automatisch ervaring mee.

5. Schrijf als je geïnspireerd bent 

Als je het doel hebt om elke dag te bloggen dan moet je slim gebruik maken van de tijd dat je geïnspireerd bent. Als je eenmaal bezig bent met schrijven dan zit het er meestal zo goed ingepapt dat je nog wel effe door kan. Doe dat vooral!

Ik heb wel eens dagen dat ik 3 á 4 draftposts maak voor de blog. Ben ik wel even bezig, maar heb ik voorlopig wel een voorraadje blogposts.

Uitzondering: Doe dit natuurlijk niet als je het druk hebt. Het zou stom zijn als je twee uur bezig bent met een aantal drafts terwijl je eigenlijk belangrijker werkt te doen hebt. Hoe mooi het moment ook mag zijn, laat het niet ten koste gaan van wat echt belangrijk is.

6. Maak je vooral niet teveel zorgen 

De belangrijkste tip: Maak je vooral niet teveel zorgen. Bloggen moet leuk zijn en een soort uitlaatklep. Schrijf in eerste instantie voor jezelf, om informatie op een rijtje te zetten, en denk niet teveel aan wat anderen van de blogpost zouden vinden.

Natuurlijk is het wel goed om de lezer in je achterhoofd te houden, maar maak je daar geen zorgen om.

Uitzondering: Tenzij je schrijft voor een corporate weblog natuurlijk, want daar moet je wel rekening houden met de verwachtingen van de lezer.

Heb jij ook tips? 
Laat het me dan weten via Twitter: @kiliand, drop een comment of stuur een mail naar kiliandrewel[at]gmail.com.

Ik ga er in ieder geval hard aan werken om het bovenstaande de komende tijd in praktijk toe te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *