tips voor een succesvolle thuiswerkdag

Tips voor een succesvolle thuiswerkdag

Succesvolle thuiswerkdag beleven? Misschien heb je iets aan mijn tips. 

Zo nu en dan werk ik een dagje thuis. Ik heb het geluk dat ik werk heb waarbij dat kan en een werkgever die de mogelijkheid tot thuiswerken biedt.

Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Het scheelt me drie uur aan reistijd, ik ben iets meer uitgerust omdat ik langer in bed kan blijven liggen en ik heb meer controle over de dag,  waardoor ik iets meer voor elkaar kan krijgen. Of dat echt zo is heb ik trouwens nooit getest, maar ik denk ‘t 😉

Tegelijkertijd heeft thuiswerken ook z’n nadelen. Je hebt geen sociale contacten om je heen doen en al snel de neiging om langer door te werken dan misschien goed voor je is. Al is het maar net hoe je dat laatste ziet.

Eén ding is in ieder geval zeker: een succesvolle thuiswerkdag is niet vanzelfsprekend. Om ook jouw thuiswerkdag succesvol te maken geef ik je wat tips die ik toepas op mijn thuiswerkdag.

Vier tips voor een succesvolle thuiswerkdag

Maak een to-dolijst

Een goede thuiswerkdag begint met een heldere takenlijst. Zorg dat je helder hebt wat je die dag gaat doen en wat je af moet ronden. Een paar punten op een to-do lijst zijn vaak al voldoende om je dag te beginnen.

Ik probeer deze lijst meestal een dag van tevoren te maken, zodat ik direct kan beginnen als ik klaar bent met douchen, ontbijten aan aankleden.

Ruim je huis op

Een opgeruimd huis geeft rust. Ik ben niet echt heel opruimerig, maar als ik thuiswerk probeer ik een dag van tevoren het huis rommelvrij te maken.

Als ik die rommel namelijk op mijn thuiswerkdag tegenkom, heb ik de neiging om het dan op te ruimen omdat het al snel storend is. En dag van tevoren opruimen zorgt ervoor dat ik mij minder erger aan de troep in m’n huis.

Overigens helpt opruimen niet altijd. Een rommelig bureau maakt je creatiever, dus als je creatief bezig moet zijn helpt dat misschien juist niet.

Bepaal een eindtijdstip

Als je thuiswerkt, heb je al snel de neiging om langer door te gaan dan misschien goed voor je is. Dit gebeurt onbewust en vaak vrijwillig, maar kan na een tijdje ook frustreren.

Als ik thuiswerk, probeer ik dan ook altijd een eindtijdstip vast te stellen. Na een bepaald tijdstip klap ik de laptop dicht en ga ik gamen. Meestal besluit ik dat ik na acht uur niet meer zal werken.

Ga een blokkie om

Op een thuiswerkdag is er altijd wel een moment dat ik een klein stukje ga wandelen. Even vijf tot tien minuten de benen strekken, en dan weer verder gaan.

Een blokkie om helpt om even weg te zijn van het beeldscherm, om frisse lucht te krijgen en is goed voor de doorbloeding, waardoor je je hersenen weer wat ruimte geeft voor nieuwe ideeën.

Dit is trouwens perfect te combineren met de Pomodoro-techniek. Na vier Pomodoro’s even een korte wandeling van vijf minuten kan je een productiviteitsboost geven.

Zorg voor goede voeding

Het is heel verleidelijk om je ontbijt of lunch over te slaan en om over te stappen op tussendoortjes zoals crackers, rijstewafels of chocoladerepen. Je hebt immers geen collega’s om je heen die aan je vragen of je mee gaat lunchen. En als je echt in de flow zit, heb je niet eens in de gaten als het tijd is om te eten.

Toch is een voeding een belangrijke basis voor een succesvolle thuiswerkdag. Juist als ik thuiswerk, heb ik de kans om meer de tijd te nemen om rustig en goed te ontbijten. Ik hoef immers geen trein te halen.

Heb jij nog tips voor een succesvolle thuiswerkdag?

Er zijn ongetwijfeld heel veel tips die ik zelf nog niet weet. Welke maatregelen neem jij om een succesvolle thuiswerkdag te hebben? Ik lees ze graag in de comments beneden. 🙂

2 gedachten over “Tips voor een succesvolle thuiswerkdag”

  1. Goede tips Kilian!

    Zelf zet ik bij het thuiswerken altijd de kachel laag en draag ik een dikke trui. Zo blijven m’n hersens zo lang mogelijk scherp, en kom ik niet in de verleiding ‘eventjes’ een dutje te doen. 😉

    1. Hi Iris, goede aanvulling! Al doe ik toch liever een t-shirt aan als het warm weer is 😉

      Leuke website heb je trouwens! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *