Tips tegen de writers block

Wie vaak schrijft komt ‘m op een gegeven moment tegen: de writers block. Maar hoe kom je er vanaf? 

Aangezien ik deze duivel (want dat is het) zelf nog wel eens tegenkom, heb ik nagedacht hoe ik ‘m elke keer weer overwin.

Dus wil het schrijven even niet lukken? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips. Voor mij werken ze.

Ontdek waar je block vandaan komt

Een writers block kan verschillende oorzaken hebben. Daarom helpt het als je nadenkt waar de block vandaan komt, zodat je het probleem bij de oorzaak kunt tackelen.

Mogelijke oorzaken van een writers block:

 • Moeilijk onderwerp
 • Geen leuk onderwerp
 • Geen inspiratie
 • Teveel afleiding
 • Te perfect willen schrijven
 • Redigeren in het creatieve proces
 • Depressie of burnout

Goed kijken naar de oorzaak helpt je om het probleem te bestrijden.

Teveel afleiding? Internet uit. Moeilijk onderwerp? Interview wat mensen die er meer verstand van hebben. Saai onderwerp? Maak het leuk met plaatjes.

Perfectie bestaat niet 

Ben altijd een groot voorstander geweest van heldere communicatie. Soms draai ik daar een beetje in door. Dan wil ik al tijdens de eerste keer schrijven al de perfecte zinnen op papier. Vaak weet ik dat dit nergens op slaat maar ga er dan toch mee door.

Als je een writers block hebt is het belangrijk om te beseffen dat perfectie niet bestaat. Perfectie is de dooddoener voor je flow. Het haalt je uit het ritme dat je nodig hebt om tekst op papier te krijgen. Hoe sneller je perfectie elimineert, hoe beter.

Van perfectie word je een twijfelschrijver. Word geen twijfelschrijver.  #durftefalen

Schrijf in kleine stapjes

Behandel schrijven alsof het een creatief proces is – want dat is het. Vaak wordt je tekst beter als je het in kleinere stukjes hakt en je maakt het jezelf ook makkelijker.

Dat zou er zo uit kunnen zien:

 • Research
 • Schrijfplan maken
 • Schrijven van eerste draft
 • Dag laten rusten
 • Iemand na laten lezen
 • Redigeren
 • Publiceren

Hoe je het ook aanpakt: schrijven in kleine stapjes loont. Nog beter is het om het creatieve gedeelte (eerste draft schrijven) van het schrijven te scheiden van het meer rationele gedeelte (research, schrijfplan maken, redigeren).

Begin gewoon met schrijven

Dit is misschien nog wel de beste tip. Door gewoon te beginnen met schrijven komt de woordenstroom vanzelf op gang. Het maakt niet eens uit over wat, zolang je die woorden maar op papier krijgt.

Het kan soms even duren voordat je motor op gang komt (10-15 minuten zeggen sommige onderzoeken). Maar als je eenmaal in die flow zit zal je merken dat dit een goede tactiek is.

Zelf begin ik vaak met een dom stukje. Zoiets:

“Het is half drie. Koffietijd. Alleen heb ik een probleem: ik heb echt totaal geen zin om voor mijn collega’s koffie te halen. Wacht! Ik zie dat twee collega’s weglopen van hun werkplek. Dit is mijn kans. Als ik nu sneaky wegloop dan ziet niemand me. Espresso a go go baby.”

Geloof me. Het werkt.

Schrijf over waarom je niet kunt schrijven

Als het niet werkt om gewoon te beginnen met schrijven over het onderwerp, schrijf dan waarom je vast zit. Stel jezelf een paar vragen:

 • Wat is de oorzaak van mijn writers block?
 • Waarom lukt het schrijven niet?
 • Hoe zorg ik ervoor dat het wel lukt?
 • Wat heb ik nodig om te beginnen?

Soms kan het helpen als je het probleem expliciet noemt. Geef het beestje maar een naampje.

Accepteer dat het erbij hoort

Boos of gefrustreerd raken van je writers block is geen goed idee. Als je dat doet wordt het alleen maar erger.

Het beste wat je kunt doen is om ‘m te accepteren.

Dus je loopt even vast. Big deal. Accepteer dat je een probleem hebt, maar maak ’t niet te groot. Hoort erbij als schrijver. Net zoals een politieagent ook wel eens administratieve taken moet doen. Of een accountant bonnetjes moet tellen. Accepteren is het begin van de oplossing.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Als ik een tekst schrijf dan wil ik mijzelf wel eens vergelijken met andere schrijvers. Dan denk ik dat er andere schrijvers zijn die veel beter kunnen schrijven dan ik.

Die gedachte is natuurlijk complete bullshit. Jezelf vergelijken met een ander slaat nergens op en versterkt je writers block alleen maar.

Tuurlijk zijn er betere schrijvers. Net zoals er betere voetballers, marketeers en ondernemers zijn. Vergelijk jij jezelf met een Messi, Seth Godin of een Elon Musk? Of ben je gewoon jezelf en probeer je het beste eruit te halen?

Ontwikkel een schrijversritueel

Hemingway en Thoreau schreven staand. Ogilvy dronk een halve fles rum leeg en speelde Horatio op z’n grammofoon. Balzac dronk 50 koppen koffie per dag. Nabokov schreef op indexkaarten.

Allemaal vreemde rituelen van schrijvers, maar wel rituelen die voor hun werkte. Zelf schrijf ik het liefst thuis als m’n vriendin nog slaapt, met m’n badjas aan en New York baseballcap achterstevoren terwijl ik naar chille jazzy hiphopbeats luister (zonder vocals). (hier een voorbeeld)

Een andere tactiek is oldskool schrijven met pen en papier. Daarna werk ik het uit op de computer. Tijdrovend, maar hey, het gaat erom dat je die woorden op papier krijgt.

Eet gezond en beweeg

Voeding en beweging is echt megabelangrijk voor hoe jij je voelt op een dag. “Je bent wat je eet” reflecteert dus ook op wat je schrijft.

Teveel eten in de middag geeft je een middagdip. Te weinig bewegen maakt je stijf en is niet goed voor je bloedsomloop. Wissel dan ook je het schrijven af met af en toe een loopje.

Gebruik desnoods de Pomodoro-techniek (=productiviteitstechniek) om jezelf te verplichten om af en toe van je werkplek te gaan.

Ga buiten een stukje lopen
Frisse lucht doet een mens goed. Het is helemaal niet goed om 8 uur (of langer) achter een scherm te zitten terwijl je wacht op inspiratie.

Daarom is het soms fijn om een loopje te doen. Misschien brengt het je zelfs op nieuwe ideeën.

Verwissel van werkplek

Deze tip pas ik zelf best vaak toe. Zeker als ik op kantoor zit wil ik nog wel eens wisselen van werkplek. Ik vind het saai om elke dag weer op dezelfde plek te zitten en merk dat het die sleur m’n creativiteit wegslurpt.

Ga daarom is zitten op een andere plek als je aan het werk gaat. Zoek een kantine op, duik de bibliotheek in of zoek een leuk koffietentje. Waar je ook zit maakt niet zoveel uit, zolang je maar afwisseling hebt en gaat voor nieuwe inspiratie. Zo min mogelijk ruis (als je daar last van hebt) is ook wel handig.

Wrap-up

Zo, dat waren ze dan: mijn tips om de writers block te overwinnen. Wat doe jij als je vastloopt met schrijven? Laat het me weten via de comments of via @kiliand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *