Visionaire digitale krant

Ik ben fan van De Correspondent. Om dezelfde reden waarom ik ook fan ben van Medium: Het is een visionair iets.

De Correspondent is abstract en nog niet concreet. Totaal niet duidelijk of het gaat lukken. Grote kans dat het zelfs gaat falen.

Maar dat hebben we nodig in dit land. Mensen die op hun smoel durven te gaan. Rob Wijnberg is zo iemand.

Hij werd weggebonjourd als hoofdredacteur van nrcnext omdat de krant meer ‘newsier’ moest worden. Kranten hebben het moeilijk.

Adverteerders blijven weg en in plaats daarvan komen er grote financiële partijen die zich meer en meer gaan bemoeien met de inhoud van een krant.

Rob Wijnberg mocht blijven bij NRC als columnist maar deed dat niet. Het was een principekwestie. Rob Wijnberg gelooft namelijk in diepgaande achtergrondverhalen. In verhalen die de lezer intellectueel kunnen prikkelen. Kwaliteitsjournalistiek.

Daarom is hij samen met anderen mensen De Correspondent begonnen. Ik vind het een gave onderneming.

Nieuws van de dag kom je toch wel tegen via Twitter. Ik bekijk de nieuwspagina’s niet eens meer omdat alles op Twitter toch sneller gaat.

Mijn grote vraag is of mensen echt zitten te wachten op kwaliteitsjournalistiek via het scherm.

Als ik naar mijzelf kijk dan lees ik geen hele lange stukken op internet. Gevalletje tl;dr. Terwijl ’t best goede journalistieke stukken kunnen zijn. Kijk maar eens naar die speciale reports van The Verge. Dat zijn mooie stukken, maar lees jij ze helemaal?

In de krant lees ik al vaak niet eens alle achtergrondverhalen. Vaak vanwege tijdgebrek. Maar soms spreekt het onderwerp mij ook niet aan. Joris Luyendijk van De Correspondent zegt juist het omgekeerde.

Hij leest omdat hij vindt dat de ander goed kan schrijven. En wil dat juist terug zien in De Correspondent. Maar heeft dat ook niet te maken omdat hij een rasjournalist is?

Het laat mij in ieder geval nog even wachten tot dat De Correspondent nog meer vorm krijgt. Nu is het veel mooie praat. Een gaaf initiatief.

Maar ik wil ook wel graag zien hoe het dan eruit ziet. €60 in een hoop lucht steken vindt ik nog wat veel, ook al zie je er al allemaal kleurtjes door zweven. Maar misschien moet ik het net als Wijnberg gewoon doen en kijken waar het schip strandt.

Video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *