Waarom kids leren programmeren?

1. Het biedt een kind veel kansen

Kinderen die vroeg leren programmeren hebben daar op latere leeftijd profijt van.

Ze snappen logica beter zien, kunnen beter problemen oplossen en zien de mogelijkheden van programmeren in.

Kijk alleen al naar Bill Gates, die op 10-jarige leeftijd per toeval voor het eerst programmeerde op een zomerschool, een obsessie die hij nooit meer kwijtraakte.

2. Je maakt wiskunde tastbaar

Ze zeggen dat je een wiskundeknobbel hebt of niet. Ik geloof daar niet zo in.

Programmeren is toegepaste wiskunde. Als je kinderen het nut van wiskunde kan leren met programmeren, dan zullen ze ook eerder de theorie snappen.

Leer ze in plaats van algebra hoe ze een game in elkaar zetten. Wordt het gelijk tastbaar wat ze met wiskunde kunnen.

3. Je leert ze cruciale vaardigheden van de 21e eeuw

We kunnen de toekomst noet voorspellen, maar met de kennis van nu weten we al dat robotisering een grote gamechanger zal zijn voor de maatschappij. Volgens de wereldleiders staan we aan de vooravond van de Vierde Industriƫle Revolutie.

Programmeren gaat kinderen leren hoe ze met ‘robots’ kunnen praten. Net zoals het Engels belangrijk werd als handelstaal in de vorige generaties, worden programmeertalen de talen voor de volgende generaties.

4. Het is ‘eenvoudig’ te leren. Net als een taal.

Programmeren heeft misschien het imago dat het voor whizzkids is, maar de werkelijkheid is dat programmeren door iedereen te leren is.

Het is in feite net zo eenvoudig te leren als Engels, Duits of Frans. Net als deze talen heeft een programmeertaal z’n eigen regels en woordenschat.

En in feite is het ook echt een taal. Als programmeur praat je eigenlijk met je computer. Je vraagt het om iets voor je te doen.

Net zoals het vragen van de richting in de Franse hoofstad, alleen voert de computer het dan ook uit. šŸ™‚

5. We hebben in de toekomst meer programmeurs nodig

Elke nieuwe technologische ontwikkelingen heeft ook programmeurs nodig. Het Internet of Things kan niet zonder programmeurtalent.

In Nederland geilen we op innovatie. Alles moet innovatie zijn. We willen ons land ook steeds meer profileren als startup walhalla. Conceptueel zijn we geweldige denkers. En verkopen kunnen we ook als de beste, weten we uit ons handelsverleden.

Maar om die positie in de toekomst vast te blijven houden moeten we werken aan het stimuleren van programmeertalent.

Willen we echt innovatief en conceptueel sterk blijven, dan is het noodzakelijk om nu al te beginnen met programmeerlessen op scholen.

Eigenlijk zijn er geen excuses meer. Er bestaan steeds meer initiatieven: CoderDojo’s, CodeCademy, apps om kids te leren programmeren.

Moeten dit doen. Future is bright.

Een gedachte over “Waarom kids leren programmeren?”

  1. Pingback: Kilian Drewel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *