Wat zal er in de toekomst niet veranderen?

Als je veel nadenkt over de toekomst dan wil je wel eens vergeten dat sommige dingen nooit zullen veranderen. De mens is, in een bepaalde zin, nog steeds hetzelfde als 400 jaar geleden. Onze maatschappijen zijn misschien beschaafder, onze technologieën geavanceerder, maar in essentie zijn we nog steeds van hetzelfde vlees en bloed als decennia terug.

Sommige transhumanisten geloven dat we in de toekomst samen zullen smelten met technologie. Dat technologie daadwerkelijk in onze lichaam zit en we ons eigen functioneren daardoor kunnen verbeteren. De technologie zal ons slimmer, sterker en beter maken dan ooit tevoren, ziektes vroegtijdig kunnen spotten zodat de kans van overleving veel groter wordt.

Net nog in het half acht journaal: software dat slokdarmkanker in een vroegtijdig stadium ontdekt, waardoor de ingreep om de kanker te verwijderen minimaal is en er grote kans van overleven is.

Cynici zullen zeggen dat de robots de boel overnemen. Dat de Terminators of HAL2000’s eraan komen om de mensheid compleet weg te vagen. Zelf geloof ik daar niet zo in. Ik denk dat de mens altijd in staat zal zijn om de technologie naar zijn hand te zetten, zodat dat altijd al is geweest. We zijn in staat om grenzen aan te geven, precies zoals de CEO van Microsoft, Satya Nadella, dat schrijft op website Slate. Aan kunstmatige intelligentie moeten spelregels verbonden zijn, wil het succesvol samenwerken met de mens, vindt Nadella.

Maar ook de mens moet z’n best doen om de band tussen mens en machine soepel te laten verlopen. De mens moet empathisch zijn, blijven investeren in onderwijs, creativiteit en oordelend vermogen.

“Empathie zal voor een machine altijd lastig zijn”, schrijft Nadella. Het doorgronden van andermans gedachten en visie zal altijd een belangrijke vaardigheid van de mens blijven. “Onderwijs” zegt Nadella “zal alleen nog maar belangrijker worden omdat we een hoger niveau van denken moeten bereiken om de nieuwe technologie van de toekomst te snappen”. Over het belang van creativiteit zegt Nadella dat het belangrijk is om te ‘blijven zoeken’, en over het oordelend vermogen zegt Nadella dat er, ondanks automatisering van repetitieve taken, altijd mensen nodig zullen zijn om data te interpreteren en er een waarde aan toe te kennen.

We moeten toe naar een wereld waar we een partnerschap vormen met technologie. Daar horen afspraken bij, zoals Nadella zo mooi omschrijft in het interview.

De menselijke waarden, we zullen ze nodig hebben om de toekomst van de wereld betekenis te geven. Dat is iets wat nooit zal veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *